Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

„SMOG“ odkryl nelegální sklad lihu

Praha 29. října 2012 – Detektivové ÚOOZ společně s kolegy z ÚRN zadrželi v rámci rozsáhlé akce s krycím názvem SMOG celkem 8 osob. Čtyři obvinění skončili ve vazbě, zajištěno bylo přes půl milionu litrů lihu.  

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV spustili po pečlivé přípravě 25. října 2012 v odpoledních hodinách akci s krycím názvem SMOG. Téměř tři stovky detektivů, vyšetřovatelů a techniků ÚOOZ se v jeden okamžik dalo do práce na 22 místech na Moravě i v Čechách. Společně s nimi odstartovali přesně v 13:30 hodin celou akci i kolegové z Útvaru rychlého nasazení a další složek Policie ČR.
Na celou akci se ÚOOZ poměrně dlouho připravoval. Do nejmenších detailů byl sestavován plán realizace po několik týdnů. Tím nejdůležitějším, na co v té době všichni mysleli, bylo utajení data, místa a času zákroku. Moment překvapení je v takových případech velkým pomocníkem policistů.
Na utajení celého trestního řízení byl ostatně kladen maximální důraz už od prvopočátku. Se souhlasem vedení Policejního prezidia ČR a především vedení společného týmu METYL v čele s náměstkem policejního prezidenta, plk. JUDr. Václavem Kučerou, byla veškerá činnost ÚOOZ „přikryta“ právě týmem METYL, jehož součástí oficiálně útvar byl. Díky tomu měli detektivové dostatečný klid na práci a jejich zvýšená aktivita nebudila nežádoucí zájem v prostředí obchodníků s lihem.
První informace, které později detektivy dovedly až ke čtvrtečnímu zásahu, získal operativní cestou ÚOOZ už v počátku tzv. „metanolové kauzy“. Zatímco kolegové z týmu Metyl postupně odkrývali osoby podezřelé přímo ze spojení s tragickou kauzou metylalkoholu, detektivové se zaměřili na širší spojitosti a maximálně k tomu využili veškeré své informační zdroje. I přes jednoznačný fakt, že daňové delikty nepatří do specializace ÚOOZ a tento útvar je primárně specializován na zcela jiný druh trestné činnosti, pustili se detektivové do práce s obrovským nasazením.
 
Osm zadržených, čtyři obvinění
 
V rámci akce SMOG bylo na Zlínsku a Ostravsku zadrženo celkem 8 osob ve věku od 30 do 44 let. Vedle hledaného Roberta Sedlaříka, který se skrýval v bytě jednoho ze zadržených, a podnikatele Radka Březiny, který se před policisty několik hodin ukrýval v pilinách u kotle v hotelu Lázně Kostelec, skončil před vyšetřovatelem i spolupodílník (35) zmíněného hotelu. Dalším zadrženým byl pak zaměstnance (30) hlavního podezřelého.
Z této čtveřice byly tři osoby obviněny z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst. 1, 3 Trestního zákoníku, za což jim v případě prokázání viny hrozí až desetileté tresty odnětí svobody. Čtvrtý z obviněných, třicetiletý zaměstnanec je trestně stíhán pro pomoc k uvedenému trestnému činu. I za toto jednání mu však hrozí trest odnětí svobody s horní sazbou deset let.
Z rozhodnutí Okresního soudu ve Zlíně budou všichni obvinění stíháni vazebně. Škoda, kterou měli České republice způsobit, je detektivy odhadovaná na cca 200 milionů korun.
Zbylé čtyři zadržené osoby byly po provedených úkonech propuštěny. K těmto osobám nebudeme v současné době zveřejňovat žádné podrobnosti, protože proti nim není vedeno trestní stíhání.
 
Líh ve skladu JZD, alkohol v letištním hangáru
 
Detektivové ÚOOZ však ze čtvrtka na pátek „navštívili“ i další místa. Provedeno bylo celkem 22 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Jednalo se jak o místa bydliště zadržených, tak o skladové a další prostory. Většina prohlídek směřovala na Zlínsko, konkrétně do Zlína, Slušovic, Holešova, Valašského Meziříčí a Kostelce. Detektivové však prohlíželi objekty i v Ostravě, v severních Čechách na Ústecku, a na Vysočině na Pelhřimovsku.  
V  objektu JZD Kouty ve Valašském Meziříčí, jehož vlastníkem je jeden z obviněných, byl nalezen nelegální sklad lihu. V zazděné části objektu se v narovnaných barelech ukrývalo 563 tisíc litrů 96% lihu.
V objektu letištního hangáru ve Slušovicích, jehož majitelem je jistá společnost s.r.o., bylo zajištěno necelých sto palet, tedy zhruba 50 až 80 tisíc litrů, různého alkoholu s označením likérky Drak.
Další alkohol v množství cca 30 tisíc litrů byl nalezen v Ostravě. Zajištěný alkohol a jeho označení budou nyní zkoumat odborníci. K prohlídkám byli přizváni pracovníci Celní správy ČR a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Kromě zajištěných tekutin si detektivové ÚOOZ z provedených prohlídek odnesli například výpočetní techniku a cca milion korun v hotovosti.
 
Vyšetřování nekončí
 
Vyšetřování tohoto případu nadále pokračuje. Detektivové budou nyní vyhodnocovat důkazní materiál a svou pozornost zaměří jak na činnost a aktivity těch podezřelých, proti kterým není v současné době vedeno trestní stíhání, tak i na vazby a případné role dalších osob. Stejně tak detektivové zpětně podrobí hloubkové analýze i veškeré dřívější informace k obviněným a činnosti skupiny.
Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství ve Zlíně.

vytisknout  e-mailem