Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Služební psi mají úspěch

Karlovarský Wigo a sokolovský Garrit pomohli dopadnout pachatele. 

Během čtyř dnů bylo šest pachatelů dopadeno a usvědčeno z trestné činnosti.

Dne 11. července po 18,00 hodině, na lesní cestě k Linhartu, vedoucí k lanovému centru, v Karlových Varech, v lesním porostu Svatý Linhart v Doubí na Jungmannově se násilím vloupal pachatel do osobního vozidla, které zde bylo zaparkováno. Neopatrná majitelka si nechala v autě kabelku, kterou pachatel odcizil i s peněženkou, ve které měla žena 1.500,-Kč.

Na místo se dostavil psovod a služební pes Wigo byl uveden na pachovou stopu, kterou zachytil už u rozbitých dveří vozidla. Sledoval stopu, kterou pachatel na místě zanechal a asi po 70 metrech nacvičeným způsobem pes označil černou kabelku. Dále sledoval stopu do lesa, pokračoval lesním porostem z kopce směrem k asfaltové silnici asi ještě 200-300 metrů, kde sledování ukončil.WigoWigo

O čtyři dny později byl Wigo povolán opět do akce. Tentokrát se jednalo o řidiče, který z místa dopravní nehody utekl. Dne 15. července kolem druhé hodiny odpolední, v K.Varech na silnici 1/6 u odbočovacího pruhu na obec Hůrky řidič osobního vozidla v prudké, táhlé pravotočivé zatáčce na mokrému povrchu uvedl vozidlo do smyku a vyjel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do betonové propusti. Poté se několikrát přetočil přes střechu, kde se vozidlo ustálilo na střeše.Řidič vozidla z místa dopravní nehody utekl do lesa. Na místo dopravní nehody byl povolán psovod se služebním psem Wigem. Wigo zachytil stopu u dveří havarovaného vozidla a vydal se neomylně k lesu. Po asi 300 metrech v hustém porostu, pod lesem, označil štěkotem ukrytou osobu. Po výzvě policistů vyšel z  úkrytu asi 41letý muž. Wigo ještě prohledal místo úkrytu, kde štěkotem označil nalezenou krabici od obuvi, ve které byly boty.

Wigo pak asistoval eskortě muže z místa zadržení zpět k místu dopravní nehody, kterou již řešili dopravní policisté. Ti provedli dechovou zkoušku, která byla negativní, po zkoušce na přítomnost návykových látek se muž odmítl podrobit lékařskému vyšetření, spojenému s odběrem biologického materiálu. Provedenou lustrací bylo zjištěno a ověřeno, že zadržený muž není a nikdy nebyl držitelem potřebného řidičského oprávnění.

Ve stejný den 15. července byl úspěšný i sokolovský služební pes Garrit. Psovod byl vyslán operačním důstojníkem k objektu bývalého Transmotelu, jehož majitel oznámil na policii podezření z vloupání.

Psovodi zvolili cestu po staré panelové cestě, která vedla k motelu. Zde stálo vozidlo, ve kterém seděly dvě osoby. Policisté podezřelé muže vyzvali k prokázání totožnosti. Řidič předložil požadované doklady, zato jeho spolujezdec doklady nepředložil. Na místo přijeli ihned policisté z obvodního oddělení Loket, kteří si zadržené muže převzali.

Psovodi s Garritem pokračovali až k objektu Transmotelu, kde si všimli pootevřeného okénka. Policista vyzval neznámého, aby opustil objekt. Protože na výzvu nikdo nereagoval, pustil se Garrit do prohledávání prostoru. Z venku budovy se ozvalo varovné Stůj. Garrit běžel až do zadní části objektu, kde u vytržené mříže zadržel dva podezřelé muže. Ti se snažili utéct před psem i policisty. Po zadržení putovali pachatelé vloupání na obvodní oddělení Loket. Zde bylo zjištěno, že jeden z pachatelů je vyhlášen v celostátním pátrání, Okresní státní zastupitelství v Sokolově na něj vydalo v červnu 2017 předběžný souhlas se zadržením.

por. PhDr. Papežová Zdeňka                                                                                                                                                                       červenec 2017

vytisknout  e-mailem