Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Služební pes War získal prestižní ocenění.

KARLOVASKÝ KRAJ – Pomohl zachránit dva lidské životy. 

Oddělení služební kynologie Policie ČR Karlovarského kraje je na vysoké úrovni. O tom svědčí nemalé úspěchy všech kynologů v jejich práci, jako je například pátrání po pohřešovaných a hledaných osobách, pátrání po nebezpečných pachatelích a předmětech pocházejících z trestné činnosti.

Policisté Oddělení služební kynologie v kraji mají velmi dobré úspěchy ve své práci a policejní psi zasluhují ocenění i v případech záchrany lidského života.
Každoročně probíhají krajské přebory služební kynologie, kdy policisté se svými policejními psy porovnávají úroveň a připravenost pro výkon služby.

V této souvislosti je dobré připomenout, že mezi nejúspěšnější z kynologů v kraji patří prap. Luboš Šmolík, se svým psem Warem, sloužící ve Skupině základních kynologických činnosti v Chebu.  Kromě opakovaných vítězství v krajských přeborech služební kynologie, v loňském roce ve dvou případech pomohl prap. Šmolík s Warem zachránit život dvěma mužům, kteří se rozhodli skončit se životem.

Loni v Mariánských Lázních bylo vyhlášeno pátrání po pohřešovaném muži, kterého War vystopoval z města až k místu nedaleko rozhledny Hamelika, kde muž seděl ve výšce 5 metrů na stromě a chystal si vzít život. Další případ se stal v Chebu, kdy muž sám zavolal na tísňovou linku 158, že chce spáchat sebevraždu. Policisté po něm ihned zahájili pátrání a služební pes War dovedl svého psovoda až k objektu „Vyhlídka“ u přehradní nádrže Skalka, kde se muž skrýval. Také v tomto případě se podařilo muže zachránit.

Šéfredaktor časopisu Psí kusy vyhlásil, již poosmé, anketu Statečné psí srdce, ve spolupráci s partnerským projektem Zlatý záchranářský kříž.
Do ankety Statečné psí srdce byl nominován i služební pes War, kříženec německého ovčáka a maliňáka. Odbornou porotou, složenou z členů redakce časopisu Psí kusy a kynologických odborníků, byl vybrán a vyhrál v kategorii psů profesionálů.
Vítězové jednotlivých kategorií obdrželi ručně kovanou sošku psího srdce od kováře Tibora Novotného a automaticky postoupili do nominace prestižního ocenění Zlatého záchranářského kříže.
Sám policista říká na ocenění: „Je to čestné uznání a ocenění za každodenní práci se psem, kterou považuji za samozřejmou a běžnou náplň mé práce."

por. PhDr. Papežová Zdeňka
16.dubna 2018

Odkazy do noveho okna

War a figurant Martin Havlíček

War a figurant Martin Havlíček 

Detailní náhled

War aportuje

War aportuje 

Detailní náhled

War na stopě

War na stopě 

Detailní náhled

War s Bárou Štěpánovou

War s Bárou Štěpánovou 

Detailní náhled

War v restauraci

War v restauraci 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem