Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Slavnostní předání ocenění „Gentleman silnic“

Český Krumlov – Gentlemanky silnic zachraňovaly životy u hromadné nehody v Jihočeském kraji . 

Další tři tituly „Gentleman silnic“ získaly sestry Petra, Martina a Markéta z Římova v jižních Čechách. Na počátku roku zasahovaly u hromadné nehody pěti aut s celkem osmi lidmi na palubě. Cizinec, který nehodu způsobil nebezpečným předjížděním, svým zraněním na místě bohužel podlehl. Vážná zranění však utrpěli i další dva muži, kteří ve svých vozidlech zůstali zaklínění. Jeden z nich nejevil známky života, akceschopné sestry mu však včasným zásahem dokázaly pomoct. Za bezprostřední pomoc je tak Česká pojišťovna spolu s Policí ČR ocenila tituly Gentleman silnic. Celkem jich za dobu existence projektu společně udělili již 147.

Na úseku silnice E55 mezi Českými Budějovicemi a Kaplicí se 11. ledna kolem půl šesté ranní střetlo pět aut. Ihned bylo jasné, kdo nehodu zavinil. Byl to cizinec, který zde nebezpečně předjížděl. Když si uvědomil, že manévr nezvládne dokončit, snažil se dostat zpátky do svého pruhu. Přitom ale srazil mimo vozovku vedle sebe jedoucí vůz. Čelnímu střetu s dalším vozidlem však stejně nezabránil. Nezvladatelný cizincův vůz na své osudové cestě srazil ještě další dvě auta, než silnici opustil a převrátil se na střechu.

viz tisková zpráva: https://admin.mvcr.cz/policie2015/default.aspx

Přímými účastníky nehody se při své cestě do práce mohly stát také sestry Petra, Martina a Markéta. „Všechno se seběhlo strašně rychle. Zastavily jsme těsně za jedním z nabouraných aut, okamžitě jsme vyskákaly a běžely na pomoc,“ popisuje první okamžiky řidička Martina. Markéta již při výstupu z vozidla intuitivně vytáčela záchrannou službu. „Dispečerce jsem sdělila místo nehody a počet havarovaných vozidel. Vzápětí mi volala zpět a chtěla vědět, kolik je v nabouraných autech lidí. Během toho se už o dva vážně zraněné staraly sestry,“ vypráví. S dispečerkou nadále komunikovala až do příjezdu složek integrovaného záchranného systému.

Martina nejdříve zůstala u havarovaného auta, ve kterém seděl zaklíněný muž stěžující si na bolest nohou. „Přestože byl řidič při vědomí, nechtěla jsem ho tam nechat bez povšimnutí. Společně se dvěma pány jsme museli vytrhnout zaseklé dveře, abychom ho dokázali dostat ven. Naštěstí se obešel bez vážnějších zranění a ve značném šoku dokázal z auta sám vystoupit,“ vypráví novopečená Gentlemanka Martina.

Aktivně pomáhala i Petra, která ihned přispěchala k vážně zraněnému muži v dalším havarovaném voze. „Jakmile jsem ho uviděla, věděla jsem, že je zle. Muž se nacházel v bezvědomí, byl zaklíněný v autě a nedýchal. Rychle jsem běžela pro lékárničku, ovšem když jsem se vrátila, byl již při vědomí,“ popisuje důležité momenty. Společně se svou přiběhnuvší sestrou Martinou se o muže staraly až do příjezdu záchranářů a hasičů. Ulevily mu od bolesti držením hlavy, ošetřily ho a komunikovaly s ním, aby opět neupadl do bezvědomí.

Záchranářům komplikovalo zásah nepříhodné počasí. Ranní mlha vedla k odvolání vrtulníku záchranářů zpět na základnu. Přivolaní hasiči vyprostili oba nejvážněji zraněné muže a záchranáři je posléze s dalšími čtyřmi účastníky nehody dopravili sanitkami do nemocnice. Řidič automobilu, který nehodu zavinil, bohužel svým zraněním na místě podlehl.

„Ze znalecké zprávy vyplývá, že nehoda byla zaviněna nepřiměřenou rychlostí vozidla značky Volvo a nezvládnutím předjížděcího manévru. Muž se dostal do protisměru, bočně se střetl s  automobilem BMW a následně s dalšími třemi vozy, než skončil mimo vozovku,“ říká tisková mluvčí Lenka Pokorná z ÚO Český Krumlov. Čtyřčlenná posádka dalšího z vozů naštěstí vyvázla pouze s drobnými poraněními.

Sestry Prokešovy se zachovaly statečně, když dokázaly zachovat klid a pomohly při záchraně dvou vážně zraněných mužů. Za svou statečnost si odnáší tituly Gentleman silnic, celkově již 145., 146. a 147. Ocenění převzaly z rukou zástupkyně České pojišťovny Ivany Buriánkové a npor. Ing. Josefa Trojana, vedoucího dopravního inspektorátu v Českém Krumlově. Titul Gentleman silnic uděluje Česká pojišťovna s Policií ČR už od roku 2004.

Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Prvním Gentlemanem silnic se v prosinci 2004 stal Jiří Lukáč z Albrechtiček na Novojičínsku, který vytáhl z hořícího automobilu tehdy sedmnáctiletého mladíka. Od té doby už ocenění převzalo 147 lidí po celé České republice.

www.gentlemansilnic.cz

Ivana Buriánková, tisková mluvčí, Česká pojišťovna, tel: 606 039 536, ivana.buriankova@ceskapojistovna.cz

por. Bc. Lenka Pokorná, tisková mluvčí ÚO Český Krumlov, Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje, tel: 724 250 835, ck.pis@pcr.cz

19. června 2018

Odkazy do noveho okna

Slavnostní předání ocenění Gentleman silnic ČK - 19.6.2018

Slavnostní předání ocenění Gentleman sil... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem