Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Slavnostní předání nového technického vozidla

Ms kraj - policisté z SPJ převzali speciálně upravené a vybavené vozidlo. 

Speciálně upravené a vybavené vozidlo Iveco Daily, které bylo pořízeno z daru Moravskoslezského kraje, dnes slavnostně předal zástupcům Policie České republiky hejtman Moravskoslezského kraje pan Miroslav Novák spolu s jeho náměstek panem JUDr. Josefem Babkou.

Toto technicky jedinečné vozidlo převzal z rukou hejtmana kraje krajský ředitel policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Tomáš Kužel, který zástupcům kraje poděkoval za vstřícný postoj vůči Krajskému ředitelství policie České republiky. „I tohle je důkaz velmi dobré spolupráce zástupců Moravskoslezského kraje a Policie České republiky. Služba speciální pořádkové jednotky je ve svém oboru když ne nejlepší, tak jednou z nejlepších v republice.“

Hejtman Moravskoslezského kraje pan Miroslav Novák řekl: „…složky Integrovaného záchranného systému by měly být vybaveny tou nejlepší technikou, nikdy nevíme, kdy obyvatelé Moravskoslezského kraje budou pomoc Policie České republiky potřebovat.“

Zásadnost dostatečného vybavení policistů zdůraznil i náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pan JUDr. Josef Babka. „Do Integrovaného záchranného systému jsme již věnovali několik milionů, vaše výstroj a výzbroj je pro nás velmi důležitá.“

Vozidlo bude sloužit především k běžné činnosti policistům ze speciální pořádkové jednotky Moravskoslezského kraje, v případě potřeby bude nasazeno při živelných a průmyslových pohromách a dále jako podpora jiných útvarů policie nebo Integrovaného záchranného systému.

Technické vozidlo se u pořádkové jednotky v různých obměnách používá již od roku 1999. První takovéto vozidlo byla skříňová Avie Furgon, která byla využita například při prvním vlakovém neštěstí ve Studénce či bleskových povodních na Novojičínsku. 

Vozidlo bylo využíváno jako technické až do roku 2009, kdy jej nahradil skříňový Ford Tranzit. Toto vozidlo úspěšně zasahovalo na mnoha sportovních   a kulturních akcích, ale i živelných pohromách a mimořádných událostech či pátracích akcích, kde vytvářelo logistické zázemí pro zasahující policisty.  Z nejzávažnějších lze uvést demonstrace v Ostravě, Přerově nebo Brně, ale také při nepokojích ve Šluknovském výběžku. Asistovalo také při otevírání skladu v tzv. lihové aféře, vypomáhalo na povodních v Ústí nad Labem či při druhém vlakovém neštěstí ve Studénce. Vozidlo ale nesloužilo jen potřebám policistů speciální pořádkové jednotky. Vytvářelo zázemí pro policisty jiných útvarů při ohledávání místa činu vražd, pěstíren marihuany nebo varen drog apod. Vozidlo bylo využito k evakuaci civilního obyvatelstva při nálezu nevybuchlé munice na Opavsku, a v neposlední řadě i při výbuchu muničních skladů ve Vrběticích nebo při začátku uprchlické krize ve Vyšních Lhotách. 

Díky nasbíraným zkušenostem mohly být na nový vůz vydefinovány takové požadavky, aby obstálo nejen ve městě, ale také v náročném terénu, rozměrná nástavba vozidla poskytne dostatečný prostor pro převoz a uložení předem definovaného materiálu. Obšírná výbava vozu zahrnuje například vybavení pro poskytnutí první pomoci, lezecké vybavení, protiúderový a balistický štít, hydraulické roztahováky a mnoho dalšího.

Vozidlo vytváří zázemí pro zasahující složky, prostor   pro práci a oddech.  Množství převáženého materiálu vychází z potřeb pro okamžitý zákrok tak, aby jednotka byla soběstačná i během nenadálého výjezdu.

por. Mgr. Lenka Sikorová
tisková mluvčí PČR
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
23. srpna 2016

Odkazy do noveho okna

1 IMG_1460

1 IMG_1460 

Detailní náhled

2 IMG_1474

2 IMG_1474 

Detailní náhled

3 IMG_1482- Iveco

3 IMG_1482- Iveco 

Detailní náhled

4 IMG_1486

4 IMG_1486 

Detailní náhled

5 IMG_1489

5 IMG_1489 

Detailní náhled

6 IMG_1519

6 IMG_1519 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem