Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Skupina nebezpečných vyděračů zadržena

ZLÍNSKÝ KRAJ: Nelegálně vymáhali dluhy. 

Velmi nebezpečné pachatele se podařilo zadržet našim kriminalistům. Jedná se o muže z České a Slovenské republiky ve věku od osmadvaceti do jednačtyřiceti let. Obvinili jsme je z vydírání, porušování domovní svobody, šíření poplašné zprávy a nedovoleného ozbrojování.
Činnost této organizované skupiny jsme zaznamenali v květnu tohoto roku. Několika podnikatelům – zejména majitelům či provozovatelům diskoték, hudebních nebo erotických klubů na Zlínsku, začala skupinka neznámých mužů vyhrožovat. Ve většině případů jim tvrdili, že od věřitelů odkoupili pohledávky a dožadují se zaplacení dluhů (ať už reálných nebo fiktivních), nebo nabízeli ochranu podniku. Pokud však majitelé odmítli plnit požadavky, pachatelé začali demonstrovat svou sílu. Například před domluvenou schůzkou několik desítek svalnatých mužů navštívilo diskotéku, kde se chovali poměrně nekonfliktně, jen odmítali platit za alkohol. Svou návštěvu pak prezentovali jako oslavu narozenin. Ve snaze získat „zakázku“ na ochranu podniku pachatelé oznamovali na linku 158 uložení výbušnin, což si vyžádalo několik evakuací desítek nebo stovek lidí, a když ani to neneslo kýžené výsledky, začali podnikatelům poškozovat majetek nebo je napadali. Nejčastější byli žhářské útoky na auta nebo dokonce střelba na vozidla nebo rodinné domy.
Hlavním organizátorem byl velmi nebezpečný třiatřicetiletý muž ze Slovenska, kterému byli ostatní bezmezně podřízeni. Pachatel jim dával úkoly, aby sledovali celé rodiny podnikatelů, aby ho podrobně informovali o jejich zvycích, o tom, kde se zdržují, jaký mají majetek apod. Získaných informací pak využíval v komunikaci s podnikateli. Hlavní pachatel si dokonce v České republice založil firmu, prostřednictvím které chtěl částečně legalizovat zisky z uvedeného trestního jednání. Firma se měla zabývat službami, zejména vymáháním pohledávek.
Náš zásah proti nebezpečné pětici mužů se uskutečnil v úterý 27. listopadu v brzkých ranních hodinách ve stejnou chvíli na pěti místech Zlínského kraje, například ve Zlíně nebo na Vsetínsku. Skupinka mužů se podle všeho chystala na další svou akci. Mezi vybavením se v jejich vozech našly také policejní nášivky, nejrůznější druhy zbraní a vysílačky.
Podařilo se nám zadokumentovat, že od května tohoto roku se pachatelé dopustili sedmnácti skutků, mezi poškozené počítáme celkem sedm osob, po kterých se domáhali 11 milionů korun. Je ale možné, že obětí je víc, proto je žádáme, aby se policii přihlásili. Pro všech pět obviněných navrhujeme vazbu. Hrozí jim, že ve vězení stráví až dvanáct let.
Na celém případu jsme spolupracovali také s policisty z Trenčína (SR). Právě na Slovensku je zmiňovaný hlavní pachatel obviněn z několika závažných trestných činů, za něž mu hrozí až doživotní vězení.
 
29. listopadu 2012, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem