Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Polovinu nehod v kraji má na svědomí zvěř

KRAJ – Za 24 hodin, 16 nehod, 8 při srážce se zvěří. 

Dvě světélkující oči v dálce, prudké brzdění, srážka. Asi to zná každý z nás, na konci takové nehody je pak pavouk na čelním skle, poničená kapota a zvíře odhozené v příkopě. Srážka se zvěří hrozí řidičům během celého roku, což dokladují i čísla za jeden jediný den.

Meziroční nárůst počtu dopravních nehod se zvěří dokazuje, že divoké zvěři se v posledních letech opravdu daří. Tuto statistiku rovněž ukazuje posledních 24 hodin na Královéhradecku, kdy policisté evidují 18 dopravních nehod a polovinu z nich způsobených střetem motorových vozidel se zvěří.

K nejvíce dopravním nehodám při srážce se zvěří došlo Na Náchodsku a Trutnovsku. Nejvyšší vyčíslená škoda byla 100 tisíc korun. K poslední nehodě došlo dnes v půl sedmé ráno na Trutnovsku, kdy řidiči ve vozidle Škoda Rapid, vběhla do cesty z levého příkopu srna. Škoda byla vyčíslena na 25 tisíc korun. Dechová zkouška byla negativní. 

Do situace spojené s výskytem zvěře na silnici se může dostat každý z nás, jak ale správně reagovat? Policisté radí hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít. Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Zároveň je doporučováno, tam kde se jejich výskyt předpokládá, snižte rychlost. A pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách.

por. Mgr. Lucie Konečná
29.7.2021, 12:30hod.

Odkazy do noveho okna

DN napříč krajem

DN napříč krajem 

Detailní náhled

DN napříč krajem

DN napříč krajem 

Detailní náhled

DN napříč krajem

DN napříč krajem 

Detailní náhled

DN napříč krajem

DN napříč krajem 

Detailní náhled

DN napříč krajem

DN napříč krajem 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem