Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Skončil krajský přebor služebních psů

Patnáctý ročník krajského přeboru služebních psů (psovodů) Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje skončil 18.6.2009. Čtyřdenní „lítý boj“ policejních kynologů probíhal v Bartošovicích na Novojičínsku.  

gratulacegratulace

Slavnostního zahájení vyhodnocení se zúčastnil také náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, plk. Ing. Martin Hrinko Ph.D. Pan plukovník poděkoval policistům za jejich výkony a zmínil potřebu speciálně, ale především špičkově vycvičených psů v každodenní běžné službě. Čtyři psovodi pak převzali z rukou pana náměstka služební medaile Policie České republiky. Služební medaili „za statečnost“ udělil policejní prezident, brig. generál Oldřich Martinů,  pprap. Jaroslavu Vávrovi.

A pak již soutěž vrcholila předáním cen a medailí vítězům. Tohoto slavnostního aktu se ujal vedoucí odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, plk. Mgr. Radím Daněk, spolu s mjr. Bc. Petr Kozákem, vedoucím oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Vzácným hostem byla starostka obce Bartošovice, MVDr. Kateřina Křenková.
Psovodi se svými svěřenci předvedli skvělou připravenost, tak jako ostatně každodenně při zákrocích na místech činů. Disciplíny byly extrémně obtížné, na splnění některých soutěžních úkolů byly stanoveny krátké časové limity, každá odchylka pak znamenala bodovou ztrátu. V běžné službě by pes situaci zvládl bez zaváhání. A jak vlastně zápolení dopadlo?

DSCF0770.JPGDSCF0770.JPG

V kategorii pátracích psů se na stupních vítězů umístili:
1. pprap.Radek Mlotek se psem Fredym z Karviné
2. pprap. Pavel Klohna se psem Yagem z Bruntálu
3. prap. Aleš Plaček se psem Qeitem z Ostravy
Dále kynologové převzali i speciální ceny za nejlepší poslušnost, prap. Radek Mlotek se psem Fredym, za nejlepší obranu prap. Aleš Plaček s Qeitem a nejlepším stopařem byl Erdo slovenského psovoda kpt. Antona Nogy.

Nejlepšími v kategorii hlídkových psů byli vyhlášeni:
1. pprap. Jaroslav Vávra se psem Fleckem z Olomouce
2. nprap. Lubomír Studený s fenou Aranou z Karviné
3. pprap. Marek Šifalda se psem Christianem z Bruntálu
Speciální ceny v této kategorii hlídkových psů: nejlepší poslušnost pes Fleck pprap. Jaroslava Vávry, nejlepší obrana fena Arana nprap. Lubomíra Studeného, nejlepší stopař pes Fleck pprap. Jaroslava Vávry.

Zvláštní cenu převzal kpt. Anton Noga se psem Erdem ze Žiliny. Pokud by byl přebor koncipován jako mezinárodní, stál by tento pes v kategorii pátracích psů hned na druhé příčce za vítězným Fredym.  Tento tým podal opravdu skvělý výkon a je určitě motivací pro mladší, začínající kolegy. 
Organizaci i bezchybný průběh několikadenního přeboru měl na svých „bedrech“ mjr. Bc. Petr Kozák, vedoucí oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Vydatným pomocníkem byla skupina technického personálu. Zásadní funkci měli rozhodčí přeboru. A v nezáviděníhodné roli se ocitli po čtyři dny figuranti. Velký dík patří paní starostce MVDr. Kateřině Křenkové, která umožnila konání přeboru v obci Bartošovice.

Zajímavosti
Jedinou fenou v soutěži byla Arana, loňská vítězka v kategorii hlídkových psů. Letos se posunula na hezkou druhou příčku. Pes Fleck byl vloni třetí, letos již dosáhl na první příčku. A Christian byl vloni druhý, letos třetí. V kategorii pátracích psů obhájil své loňské vítězství pes Fredy.
Patnáctý ročník je posledním, neboť dojde k rozdělení Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje na část Moravskoslezskou a Olomouckou.
Nprap. Lubomír Studený soutěžící s fenou Aranou sdělil „soutěž absolvuji možná po dvanácté či patnácté, ať už jako soutěžící nebo rozhodčí. Za tuto dobu jsem vystřídal pět psů.“ Na dotaz k rozdílu mezi výkonem feny či psa kolega řekl “fenky jsou věrnější, mají radost, pokud mohou udělat radost. Ale vše důležité je v povaze psa, po dobrých rodičích bývají kvalitní štěňátka. Arana je hlídkový pes, má více soutěžních obran a jednu stopu, ale samozřejmě musí umět i stopovat.“

Psovod pprap. Marek Šifalda se psem Christianem zhodnotil „poslední soutěžní den mi nevyšla stopa, protože Christian je výrazný obranář, není na pachové práce. Umí a zvládá především obranné práce, je výrazný kořistník, nerad pouští osobu“.
Ostravský kynolog, pprap. Jan Sommer se psem Herem řekl „soutěž jsem absolvoval vloni poprvé a závod byl moc pěkný, byl jsem tehdy spokojen s výsledkem, protože jsme se umístili z celkem jedenácti účastníků  na hezkém šestém místě. Letos se nám podařilo dostat se do vyšší kategorie z hlídkové do pátrací. Vše se nám dařilo až do posledního dne závodu, nevyšla nám praktická stopa. Došli jsme k náhodnému houbaři s košem plným růžovek a našli jen jeden předmět. Houbař se nám omlouval. Jsem notně zklamán, štěstí nám totiž přálo celé tři náročné dny závodu, a celé úsilí padne vniveč díky poslední disciplíně.“ Skepse ostravského kolegy nebyla na místě, po vyhodnocení zjistil, že se umístili hned pod stupni vítězů, na čtvrtém místě v kategorii pátracích psů.

Zaujala mne také poslední soutěžní disciplína, psovodi prováděli zákrok v restauraci plné lidí. Za vydatného hlučení návštěvníků restaurace vcházel psovod se psem do objektu a následně došlo k pokusu o napadení psovoda figurantem. Hodnocena byla nejen okamžitá reakce, obrana pána, ale následně také zda pes, který ve všech případech ihned zareagoval, poslechne psovoda a „kořist“ pustí na povel. S druhou částí cviku měli někteří psi opravdu problém. Všichni pána bránili bezchybně, nicméně zřídka figuranta ochotně pouštěli. Disciplína nebyla určitě jednoduchá, nejenom hluk, přítomnost množství lidí v cizím objektu, nutnost okamžité reakce po čtyřech náročných dnech i příliš teplé počasí, mělo na výsledném výkonu svůj podíl.
V průběhu akce bylo zřejmé, že se sešla skupina „zapálených“ kynologů, kteří přijeli nejen soutěžit, ale učit se jeden od druhého, zlepšit svůj způsob práce a také pomáhat mladším, začínajícím.

Patnáctý ročník krajského přeboru je historií, těšíme se na další! Tentokrát první Moravskoslezský.

por. Bc. Gabriela Holčáková
komisařka                                                                    
 

Pár slov rozhodčího kpt. Mgr. Radka Červenky:

modelová situacemodelová situace

Ve dnech 15.6.-19.6.2009 proběhl v obci Bartošovice v okrese Nový Jičín krajský přebor psovodů se služebními psy odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje.

Soutěže se účastnilo 20 psovodů, kteří se na akci nominovali z jednotlivých skupin základních kynologických činností oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie dislokovaných při jednotlivých územních odborech vnější služby. Služební psi zápolili ve dvou základních kategoriích – v kategorii psů pátracích, jejichž doménou jsou práce pachové, a psů hlídkových, kteří své schopnosti uplatňují zejména na poli prací obranných. O cenné body se utkali v široké škále disciplín, počínaje poslušností, přes vyhledávání a sledování pachových stop v terénu i ve městě, až po propátrávání nocí setmělého objektu s úkolem nalézt v něm důmyslně ukrytou osobu, vyhledání pohřešované osoby v lesním prostoru, vyhledání drobných předmětů v nepřehledném terénu a samozřejmě v obranných zákrocích při inscenovaném napadení jejich psovoda či zadržení prchajícího pachatele.

Veškeré situace, před jejichž řešení byli pracovní týmy psovod + pes postaveny, byly konstruovány s maximální možnou obtížností, hnanou až do krajnosti jak po stránce konstrukce úkolu, tak co do časového limitu na jeho splnění, nebo například omezení psovoda v možnosti ovládat a ovlivňovat svého psa povely, nebo jen svou přítomností. Při plnění takto náročných úkolů z celého startovního pole v průběhu sportovního klání postupně vykrystalizovali ti psi, kteří své kolegy v jejich umění předčili a zároveň ti ostatní získali do budoucna motivaci a náměty k další práci tak, aby se v následujícím ročníku mohli opět postavit na start a být svým kolegům náročnou konkurencí.

První dva umístění z každé kategorie se nominují na celostátní přebor služebních psů, který se uskuteční v měsíci září ve výcvikovém středisku Policejního prezidia v Plzni – Balkové, kde budou Moravskoslezský kraj reprezentovat v celorepublikové soutěži.

Krajského přeboru se kromě policistů Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zúčastnili i dva psovodi Policajného zboru Slovenské republiky z Krajského ředitelství v Žilině. Slovenští policisté se podobných akcí oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje účastní již tradičně a jsou svým českým protějškům velmi zdatnou konkurencí a motivací do dalšího snažení, neboť stejně tradičně jako se účastní, bojují o umístění na předních příčkách. Vzhledem k tomu, že naše regiony těsně sousedí, policisté vítají možnost se vzájemně poznat a porovnat způsoby práce a výcviku svých východních sousedů, neboť stejně jako zločin nezná hranic, ani snaha o boj proti němu je nesmí mít.
V letošním složení se účastníci krajského přeboru sešli na jeho 15. ročníku naposledy. V příštím roce dojde k rozdělení Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje na část Moravskoslezskou a Olomouckou. Kontakty a vzájemná podpora a pomoc však v žádném případě nezaniknou a služební kynologové budou i nadále pracovat v podobném duchu přátelské spolupráce jako doposud.
 

kpt. Mgr. Radek Červenka
vrchní komisař oddělení služební kynologie
 

Již napsali o nás: Novojičínský deník

 

vytisknout  e-mailem