Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Školní rok končí, preventivní aktivity policistů však budou pokračovat

MS kraj - ohlédnutí za uplynulým školním rokem z pohledu prevence. 

Již zítra si děti donesou domů ze škol vysvědčení, čímž ukončí tento školní rok, a pak už je čekají prázdniny plné nových zážitků, zábavy a dovolených. I toto období však s sebou přináší určitá bezpečnostní rizika. Aby děti dokázaly těmto rizikům předcházet, jsou v rámci preventivních besed i dalších aktivit během celého školního roku informovány policisty zabývající se právě prevencí.

Během uplynulého školního roku tito policisté v Moravskoslezském kraji zrealizovali na školách více jak pět set besed a oslovili tak přes třináct tisíc žáků a studentů. Nejčastějšími tématy besed pak byla vlastní bezpečnost, trestní odpovědnost, rizika virtuální komunikace a kyberšikany, drogová problematika či dopravní výchova.beseda.png

Policisté při besedách plně využívají projekty Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje zaměřené na jednotlivé problematiky i cílové skupiny. Připomenout lze např. „Policejní pohádky“, které formou poutavých příběhů děti seznamují se základy bezpečného chování a zároveň posilují jejich právní vědomí. Projekt „Bereš? Zemřeš!!“ určený mládeži i pedagogům upozorňuje na rizika spojená s užíváním omamných a psychotropních látek a také informuje o rovině trestněprávní. „Poldík Webík pomáhá a chrání“ zase upozorňuje na rizika spojená s virtuální komunikací a užíváním sociálních sítí. Na besedách policisté využívají také preventivní výukové filmy či pracovní listy, které doplňují jednotlivé besedy a slouží zároveň i jako zpětná vazba.

Veškeré informace o preventivních aktivitách a projektech, včetně nabídky besed a přednášek pro každou cílovou skupinu na jednotlivá témata a také kontakty na policisty, lze najít na internetových stránkách moravskoslezské policie v odkazu „Prevence“ (http://www.policie.cz/moravskoslezsky-kraj-odkazy-prevence.aspx).

S jednotlivými preventivními projekty, s prací policie a jejich složek se nejen děti, ale také široká veřejnost, mohli seznámit na akci Den policie, který se koná každoročně v červnu na Slezskoostravském hradě v Ostravě (http://www.policie.cz/clanek/moravskoslezsky-den-policie.aspx).

Ani o prázdninách však policisté ve svých preventivních aktivitách nepoleví, s dětmi budou besedovat nejčastěji na letních či příměstských táborech. Výjimkou nejsou ani prezentační akce policie nebo dopravně preventivní akce.

Věřme tedy, že si děti při besedách s policisty během školního roku odnesly užitečné informace a prožijí tak pohodové prázdniny bez jakékoliv újmy.

 

por. Bc. Kateřina Kubzová

komisař oddělení tisku a prevence

29. června 2016

vytisknout  e-mailem