Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Škola je povinná!

HRADECKO - Děti zameškaly stovky hodin. 

Policisté z obvodního oddělení Chlumec nad Cidlinou přijali na začátku nového roku oznámení o zanedbání péče o povinnou školní docházku 4 dětí jedné ženy z Chlumecka. Jelikož děti zameškaly více jak 100 hodin a jedná se tedy o trestný čin, policisté postoupili spis na oddělení obecné kriminality územního odboru Hradec Králové, kde ho nyní šetří.
Žena na konci září loňského roku odhlásila své tři syny a jednu dceru ze základní školy z důvodu dlouhodobějšího vycestování do Anglie. Ředitelkou školy byla upozorněna, že děti musí i v cizině chodit do školy, což žena přislíbila. Na začátku ledna se všichni vrátili a až po upozornění přišla matka děti opět do školy přihlásit. Zjistilo se však, že v Anglii žádnou školu nenavštěvovaly, neučila je žádná soukromá učitelka ani matka. Tři sourozenci, kteří měli navštěvovat 1. třídu, zameškali po 283 hodinách a jejich nejstarší bratr zameškal 403 vyučovacích hodin. 
Žena prý v zahraničí chtěla děti do školy přihlásit, ale prý musela počkat na uvolnění místa, tak "nějakou školní docházku dětí vůbec neřešila". Chtěla dětem zajistit lepší život, ale nešlo to, tak se vrátila zpět.
Téměř 47letá matka je podezřelá z trestného činu ohrožování výchovy dítěte, a jelikož své děti neposílala do školy více jak 3 měsíce, hrozí ji trest odnětí svobody od 6 měsíců do 5 let.

por. Iva Kormošová
23.1.2018, 14.30

vytisknout  e-mailem