Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Sklepy zloděje lákají

Odnáší vše, co najdou 

Za prvních čtrnáct dní letošního roku přijali plzeňští policisté šest trestních oznámení od občanů, kterým se někdo vloupal do sklepních kójí.
Policisté ze své praxe vědí, že lapkové využívají toho, že většina občanů na zajištění svých sklepů nekladou takový důraz, jako třeba na zabezpečení bytů. Ve většině případů tak jedinou překážkou pro potencionálního pachatele je obyčejná petlice a visací zámek. Navzdory tomu pak interiér sklepní kóje skrývá například kola, lyže, sportovní potřeby, nářadí. Mnohdy jsou uložené věci i velmi drahé. Lapkové samozřejmě kradou většinou věci, které mohou zpeněžit. Ale nepohrdnou třeba ani alkoholem, kompoty či jinými věcmi, které mohou naopak použít pro svoji potřebu.
Zabezpečení sklepu by mělo být úměrné uschovaným věcem. Jestliže někdo musí do kóje z nějakého důvodu uložit třeba drahé nářadí nebo jízdní kolo, měl by ještě před tím zamířit do specializovaných prodejen. Tam mu odborníci jistě poradí s vhodným uzamčením a některé mu pomohou vybrat. Záleží pak na zákazníkovi, zda nakonec zvolí některý z certifikovaných mechanických zábran či dá přednost elektronickému zabezpečovacímu systému. Asi největším problémem jsou plaňkové dveře s petlicí, které nejsou pro zloděje žádnou překážkou. Určitě je vhodné nahradit je dveřmi, které jsou plné, a tudíž přes ně nebude vidět dovnitř. Kvalitní bezpečnostní zámek pak zůstává samozřejmostí. Ale i přesto by si lidé měli uvědomit, že drahé věci do sklepních kójí prostě nepatří. Policisté radí, aby lidé věnovali pozornost svému okolí. Pokud mají podezření na nějaké protiprávní jednání cizích osob, aby se na policisty obrátili. Určitě není od věci uzamykat vchodové dveře do domu a to nejen v nočních hodinách. Tím vytvoří potencionálním pachatelům další překážku, která je odradí.

nprap. Simona Čejková
20. ledna 2011

vytisknout  e-mailem