Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Sklady ukrývaly tisíce padělků

Kriminalisté otevřeli na popud švédské firmy SKF podezřelé sklady jejich údajných ložisek na Frýdecko-Místecku. Mezi 22 tisíci kusy ložisek označených logem SKF bylo jen 14 pravých, zbylé byly padělky. Zboží za desítky milionů korun bude znehodnoceno a jako šrot prodáno do sběru.  

Foto: PČR/Vlastimil StarzykFoto: PČR/Vlastimil Starzyk

            Velmi dobře vybavené sklady ložisek údajně švédské firmy SKF byly od počátku minulého roku v Paskově a ve Frýdku-Místku. Množstvím a rozmanitostí rozměrů jim mohl málokdo konkurovat. Sehnat se tu dala ložiska o průměru několik milimetrů až půlmetrová. Taková se přitom vyrábí jen na konkrétní zakázku, protože stojí kolem 150 tisíc korun. Na to, že však něco není v pořádku, upozornila sama firma, která si pravost svých výrobků na trhu bedlivě střeží. Při prohlídce těchto skladů, patřících jisté firmě z Ostravy objevili kriminalisté více jak 22 tisíc kusů ložisek. Převezli je do svých skladů a začalo dlouhotrvající měření všech zabavených kusů, aby se ověřilo, zda jsou skutečně padělané. Výsledek byl více než ohromující. Mezi 30 tunami zabavených ložisek bylo jen 14 pravých. Jednatel této firmy, 35letý muž z Frýdku-Místku, byl obviněn z trestného činu porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu. Je podezřelý, že vědomě nakupoval, skladoval a prodával padělky označené ochrannou známkou SKF. Ve skladu měl ložiska, která nakoupil za 15 milionů korun. Od firmy SKF by však stejné množství koupil za více než 28 milionů korun. Neprodával je však příliš levně, jeho rabat byl více jak 100 procentní. Například padělané ložisko, které koupil za 40 tisíc, prodal za 95 tisíc korun. Pokud by nakupoval skutečná ložiska SKF, nemohl by si nikdy takovou marži dovolit.

              Padělaná ložiska byla vyrobena v Číně a laik neměl možnost poznat, že jde o padělky. Byla zabalena v originálním balení. Svým rozsahem šlo o největší zadržené množství padělaných výrobků SKF v rámci celé Evropské unie. Ke zvládnutí posouzení pravosti tak velkého množství ložisek museli být proto povoláni i odborníci z jiných zemí. Zatím zjištěná škoda dosahuje částky 28 milionů korun. Za tento trestný čin hrozí obviněnému muži až 2 roky vězení. Pokud by se na tento případ přišlo až příští rok, hrozil by mu 8letý trest. Nový trestní zákon totiž takové jednání posuzuje daleko přísněji. Padělaná ložiska se totiž skutečným podobají jen vzhledově. Neprocházejí mnohastupňovou kontrolou, nemají přesně dodržené rozměry a nejsou vyrobena z tak kvalitních materiálů. Uživateli falešných ložisek by tak hrozilo nejen výrazné zkrácení jeho funkčnosti, ale i následné škody na zařízeních nebo i ohrožení bezpečnosti osob užívajících stroje s padělanými ložisky. Nejlepší obranou proti nákupu falešných výrobků je jejich nakupování u zastoupení firem nebo od autorizovaných distributorů.

Fotogalerie : zde

Ivan Žurovec

vytisknout  e-mailem