Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Situace na Benešovsku není z pohledu kriminality nijak alarmující

BENEŠOVSKO – Počátkem ledna jsme informovali o vývoji kriminality za rok 2018 na Benešovsku. Konstatovali jsme, že po několikaletém stále klesajícím trendu nápadu trestné činnosti došlo v minulém roce opět k nárůstu kriminality. Přesto ale můžeme občany ubezpečit, že se tím celková bezpečnostní situace v žádném případě nezhoršila a není ani nijak alarmující, jak bylo uvedeno v místním tisku. Počet trestných činů za loňský rok se totiž stále pohybuje „jen“ na 75% celkové kriminality, která byla na Benešovsku spáchána v roce 2015. 

Právě v roce 2015 začal počet trestných činů na území Benešovska klesat a od té doby se stále snižoval, přibližně o 20% ročně. Kriminalita se ale logicky zcela vymýtit nedá, takže buď stagnuje anebo časem začne opět růst. A k tomu došlo právě loni, kdy jsme po několika letech zaznamenali mírné navýšení počtu trestných činů. Není to přitom nic neobvyklého. Podobným vývojem si prošly i jiné okresy v kraji. Navíc nárůst trestné činnosti na Benešovsku nebyl loni nikterak razantní, v celkovém součtu jsme se totiž stále pohybovali „jen“ na 75% celkové kriminality zaznamenané v roce 2015. Na bezpečnostní situaci to tudíž žádný podstatný vliv nemá a v žádném případě ji nemůžeme vyhodnotit jako alarmující, jak bylo uvedeno v místním tisku. I přes nárůst kriminality v loňském roce se totiž Benešovsko dlouhodobě řadí k jedněm z nejbezpečnějších lokalit Středočeského kraje.

Co se týká konkrétně Benešova, tak tady se celková kriminalita spáchaná v roce 2018 pohybovala na 65% celkového nápadu trestné činnosti z roku 2015. Násilných trestných činů přitom policisté zaznamenali celkem 26, z toho 24 objasnili. Loupeže řešili celkem 4, přičemž u 3 z nich se jim podařilo zjistit pachatele. V roce 2018 nebyla na území města spáchána ani jedna vražda. K nejvíce frekventovaným násilným trestným činům patřila loupežná přepadení, ublížení na zdraví a výtržnictví. K těmto případům přitom ponejvíce docházelo v centru města, zejména v souvislosti s provozem nočních zábavních podniků. Tam se tato trestná činnost bohužel děje dlouhodobě a opakovaně. Situaci je proto třeba řešit. Nejen k potírání tohoto druhu trestné činnosti v této lokalitě vznikl projekt „Bezpečné město Benešov“. Má za cíl především zintenzivnit spolupráci městské a státní policie, slouží k lepší koordinaci sil a prostředků a celkově má přispět ke zvýšení pocitu bezpečí občanů Benešova. Ke zklidnění situace v centru ale bohužel nestačí „pouze“ zvýšený dohled policistů a strážníků, naprosto nezbytná je také spolupráce provozovatelů těchto nočních podniků. Je třeba učinit taková opatření, díky kterým by výrazně ubylo nejrůznějších výtržností a fyzických napadení a zároveň by nedocházelo k rušení veřejného pořádku a nočního klidu.

Pokud pohlédneme na majetkovou kriminalitu v Benešově, jeví se při dlouhodobém srovnání loňský nárůst o 17 trestných činů jako zanedbatelný. Zatímco v roce 2015 jsme evidovali 259 takových skutků, loni to bylo 160. Objasněnost se přitom pohybovala na 25%. Co se týká kategorií této trestné činnosti, převažovaly zejména krádeže vloupáním do obchodů a sklepních kójí obytných domů. Na území města Benešov bylo odcizeno pouhých 5 motorových vozidel. V souvislosti s majetkovou kriminalitou vznikl v loňském roce celorepublikový projekt „Zabezpečte se!“. V něm jsou občané nabádáni k větší obezřetnosti a loajalitě k ostatním. V názorných video a audiospotech dostávají návod k tomu, aby nebyli lhostejní, zajímali se nejen o sebe, ale i o své okolí. V případě, že se stanou svědky protiprávního jednání, mají podezření na konkrétní osobu pachatele anebo informaci, která by mohla vést k objasnění konkrétního skutku apod., měli by se neprodleně obrátit na linku tísňového volání 158. Součástí této rozsáhlé kampaně je ale také vedení k zodpovědnosti za vlastní majetek, který by si měl každý ve svém vlastním zájmu vhodně zabezpečit. Za tímto účelem vznikla mobilní aplikace „Zabezpečte se!“, ve které uživatelé naleznou nejen informace o samotném projektu, ale například i zásady bezpečného bydlení, databázi zámečníků, a spoustu dalších užitečných rad. Policie v rámci této kampaně spolupracuje s obcemi, mysliveckými sdruženími a církvemi. Pořádá celou řadu preventivních akcí, které se týkají například kontrol chatových a rekreačních oblastí, informuje veřejnost o případech, které se staly, upozorňuje na případná rizika v oblasti zabezpečení majetku apod. Více informací o projektu naleznete ZDE.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
30. ledna 2019


 

Odkazy do noveho okna

Krádeže motorových vozidel v Benešově

Krádeže motorových vozidel v Benešově 

Detailní náhled

Krádeže vloupáním v Benešově

Krádeže vloupáním v Benešově 

Detailní náhled

Celková kriminalita v Benešově

Celková kriminalita v Benešově 

Detailní náhled

Násilná kriminalita v Benešově

Násilná kriminalita v Benešově 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem