Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

SIS a SIRENE

V České republice působí již deset let. 

Před deseti lety učinila Česká republika zásadní kroky, jejichž vyvrcholením byl vstup do schengenského prostoru a zrušení kontrol na jeho vnitřních hranicích. V souvislosti s tímto krokem jsme se připojili ke společné evropské pátrací databázi – Schengenskému informačnímu systému (SIS). Souběžně svou činnost zahájila česká centrála SIRENE. Za tuto dobu již můžeme hodnotit, co tyto změny v rámci mezinárodní policejní spolupráce přinesly.  

V roce 2016 centrály SIRENE řešily více než 200 tisíc zásahů na cizí záznamy v SIS (tj. vypátraných osob a věcí na požadavek druhého státu) – což je nárůst o 28% proti roku 2015 a nárůst o téměř 600% proti roku 2006 (tj. před rozšířením). V ČR pak centrála SIRENE řešila 6752 zásahů na cizí záznamy v ČR a 4639 zásahů na české záznamy v cizině – což je meziročně nárůst o necelých 20%.

V SIS je v současnosti více než 70 milionů záznamů. Na zásadním nárůstu objemu záznamů a související komunikace a zásahů řešených cestou SIRENE se projevuje rozšiřování počtu členských států, nárůst využívání SIS, v poslední době zejména v souvislosti s terorismem, kde v reakci na teroristické útoky v Evropě zaznamenal SIS prudký nárůst jak záznamů, tak zásahů.  Zásadní roli má také to, že platí povinnost konat na základě záznamu v SIS. Tedy na základě záznamu v SIS je osoba zadržena, záznam v SIS má právní sílu evropského zatýkacího rozkazu.

K SIS je v současnosti připojeno 30 států včetně 4 států mimo EU (Island, Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko). V duchu závěrů Rady EU lze konstatovat, že SIS a SIRENE jsou základními kameny zjištění vnitřní bezpečnosti v EU. V rámci Evropy se jedná o nejpoužívanější prostředek mezinárodní policejní spolupráce. Centrály SIRENE kromě problematiky SIS řeší zpravidla i přeshraniční operace (přeshraniční sledování, přeshraniční pronásledování atp.) a problematiku evropského zatýkacího rozkazu.

Česká republika má v současnosti v SIS více než 3 miliony záznamů. Jejich převážnou většinu (92%) tvoří záznamy k dokladům. Osob se záznamem v SIS bylo v srpnu 2017 téměř 15 tisíc, vozidel 83 tisíc. Co se týká efektivity SIS, tak v případě hledaných osob je úspěšnost při porovnání počtu vydaných EZR a počtu vypátraných osob v průměru 40-48%. V oblasti skryté kontroly – používané zejména v rámci boje s terorismem a závažnou organizovanou kriminalitou -  došlo v období 2014-2016 k nárůstu zásahů o 273% u zásahů v ČR na cizí záznamy a o 248% na české záznamy v cizině. Celkově bylo v roce 2016 českou SIRENE řešeno celkem 2666 zásahů na tento druh záznamů.

1. září 2017
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem