Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Silvestrovské oslavy se blíží

Pozor na alkohol za volantem 

Konec roku se nezadržitelně blíží a asi téměř každý si plánuje, že ten nacházející rok oslaví někde ve společnosti přátel a s nějakou tou skleničkou alkoholu. Většina lidí určitě také ví, že svá vozidla v takovou chvíli nechá zaparkovaná doma na parkovišti a na večírek i z něj se dopraví bezpečně do svých obydlí. Bohužel jsou ale mezi námi i tací, kteří nerespektují zákon a za volant klidně usednou i pod vlivem alkoholu či jiné omamné látky.
         Někteří řidiči jsou opravdu nepoučitelní. Kromě toho, že se dostávají do problémů se zákonem, by si měli uvědomit, že předně svým chováním ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Každý organismus reaguje na alkohol různě, přesto ale jeden znak je pro všechny společný. A to pomalejší vnímání, zpomalené reakce a nedostatečné soustředění na dění kolem sebe. A to je v silničním provozu důležité. V takových chvílích je jen malý krůček k tomu, aby podnapilý řidič někde způsobil dopravní nehodu. V lepším případě řeší celou věc jen pojišťovna plněním pojistné události. Bohužel se ale také může stát, že při nehodě nezodpovědný řidič někoho zraní či dokonce usmrtí. Je mnoho možností, jak se dostat z večírku v pořádku domů a zároveň neusednout za volant vozidla. Ve větších městech může každý využít dopravních prostředků městské hromadné dopravy, vozidel taxi anebo prostě poprosit o odvoz nějakého kamaráda, který bude nový rok vítat bez alkoholických nápojů. Pokud se stane, že se někdo na večírek přeci jen dopraví vozem, existuje služba takzvané želvy. V praxi to znamená, že pro něj přijede jeden vůz taxi, ale se dvěma řidiči. Jeden dopraví domů řidiče a druhý odveze do místa bydliště jeho auto.
         Pozor by si měl každý dát také následující den po oslavě. Alkohol se z těla odbourává pomalu a u každého jinak. Hladina takzvaného zbytkového alkoholu již několikrát překvapila řidiče, kteří si mysleli, že jsou zcela střízliví. V lékárnách jsou k dispozici prodejné alkoholické testy, které si může každý volně zakoupit a orientačně zjistit, zda jeho organismus alkohol skutečně odboural či raději ponechá automobil i nadále na parkovišti a do místa určení se dopraví jiným způsobem. Každý by si měl uvědomit, že stačí chvilka nepozornosti a rázem se mu změní život.
 
nprap. Simona Čejková
29. prosince 2010

vytisknout  e-mailem