Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Silvestrovské bezpečnostní opatření - Doplnění

Silvestrovská noc v Praze 

1.1.2024

V průběhu silvestrovských oslav v Praze policisté přijali na tísňovou linku bezmála tisíc volání. Nejčastěji se jednalo o oznámení použití pyrotechniky v místě, kde to zakazuje vyhláška, dále byly oznamovány drobné požáry košů a kontejnerů, policisté v průběhu noci řešili několik potyček, jak v centru města, tak v domácnostech mezi příbuznými a známými.

Policisté dále zasahovali při pádu muže, který vlastní chybou spadl z Vyšehradské skály, nebo se jim podařilo zadržet muže, který se po půlnoci vloupal do benzínové čerpací stanice v Černokostelecké ulici.

Celkem bylo v průběhu silvestrovské noci omezeno na osobní svobodě 9 osob, které se účastnili potyček na Václavském náměstí a v jeho okolí, dále policisté řešili bezmála sedmdesát přestupků, z nichž byla drtivá většina spojena se zákazem odpalování pyrotechniky.

Při bezpečnostním opatření byl zraněn dopravní policista, který zajišťoval uzávěru komunikace Václavského náměstí z důvodu zajištění bezpečnosti všech návštěvníků. Popáleninu na noze mu způsobila pyrotechnika, která jej zasáhla.

I přestože se policisté po celou noc v Praze nezastavili v porovnání s předchozími roky, se jednalo o jeden z klidnějších silvestrů.

kpt. Eva Kropáčová

29:12:2023

V souvislosti s oslavami Nového roku připravila pražská policie standardní bezpečnostní opatření. Stovky policistů budou po celý den a noc v ulicích metropole dohlížet na bezpečnost všech obyvatel a návštěvníků hlavního města a taktéž se zaměří na dodržování veřejného pořádku.

Jelikož již druhým rokem platí nová vyhláška hlavního města Prahy upravující používání volně dostupných pyrotechnických výrobků v citlivých oblastech města, zejména v centru města, na náplavkách, v parcích a blízkosti nemocnic a dalších zařízení, jakými jsou například domovy pro seniory, v okolí Zoologické zahrady hl. m. Prahy, útulky pro zvířata a zařízení poskytující veterinární pohotovost, policisté se zaměří i na tuto problematiku. 

Policisté služby pořádkové, dopravní, a cizinecké policie spolu s kolegy služby kriminální policie a vyšetřování, speciální a krajské pořádkové jednotky a se strážníky Městské policie hl. m. Prahy budou v oblastech dohlížet na dodržování vyhlášky a aktivně řešit její porušení.  V případě zjištění přestupkového jednání souvisejícího s použitím pyrotechniky v zakázané oblasti fyzické, právnické nebo podnikající fyzické osobě hrozí ve správním řízení pokuta do 100 000 Kč. Na místě však mohou policisté uložit v příkazním řízení pokutu do výše až 10 000 Kč. Upozorňujeme občany, že na celém území hlavního města Prahy také stále platí zákaz používání tzv lampionů štěstí. V případě potřeby jsou připraveni na hladině Vltavy, ale i pod ní, poskytnout pomoc policisté z poříčního oddělení spolu se strážníky Městské policie hl. m. Prahy a vodními záchranáři.

Přesnou mapu oblastí, na které se vztahuje vyhláška hl. m. Prahy naleznete zde: 

Volně prodejnou pyrotechniku je zakázáno používat na území hl. m. Prahy: 

a)         V památkové rezervaci v hl. m. Praze

b)         Na vodních tocích, na ostrovech v těchto tocích a na pozemcích sousedících s korytem vodních toků, a to v šířce do 50 metrů od břehové čáry

c)         V okruhu 250 metrů od zařízení poskytujících zdravotní a lůžkovou péči nebo od domovů pro seniory, nebo od domovů pro osoby se zdravotním postižením

d)         Na přehradách, hrázích, vodních nádržích, jezech a zdržích a ve vzdálenosti 50 metrů od nich

e)         Na zvláště chráněných územích a ve vzdálenosti do 50 metrů od těchto oblastí

f)           V přírodních parcích a ve vzdálenosti do 50 metrů od těchto parků

g)         Ve vzdálenosti 250 metrů od areálu Zoologické zahrady hl. m. Prahy, útulků pro zvířata a zařízení poskytující veterinární pohotovost                 

Na základě zkušeností z posledních dnů předpokládáme, že může dojít na Silvestra ze strany občanů k navýšení volání na tísňovou linku, a to v souvislosti s použitím pyrotechniky a možným podezřením na střelbu. V žádném případě taková oznámení nepodceníme a budeme na ně reagovat. 

kpt. Eva Kropáčová - 29. prosince 2023

vytisknout  e-mailem