Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Silvestr v Praze

V souvislosti se silvestrovskými oslavami přijala Policie ČR příslušná bezpečnostní opatření, která budou provázet též určitá dopravní omezení.  

Bezpečnostní opatření v oblasti Václavského náměstí
 
V souvislosti se silvestrovskými oslavami v centru města přijala pražská policie ve spolupráci s Městskou policií Praha a Dopravními podniky hl. m. Prahy příslušné bezpečnostní opatření. Zapojeno do něj bude přibližně 200 policistů z pořádkové dopravní i kriminální služby, kteří budou dohlížet na bezpečnost a dodržování veřejného pořádku v ulicích. V rámci opatření se budou policisté zaměřovat též na odhalování majetkové trestné činnosti, zejména kapesních krádeží a krádeží prostých. Policie bude též kontrolovat používání nedovolené pyrotechniky ze strany občanů.
 
Ve čtvrtek dne 31. prosince 2009 od 16 hodin bude pro veškerý automobilový provoz zcela uzavřena oblast Václavského náměstí v Praze 1. Zde bude platit zákaz zastavení, na který již s dostatečným časovým předstihem upozorňuje přenosné dopravní značení. Uzavřeny budou všechny příjezdové komunikace k Václavskému náměstí, některé z nich budou pro výjezd vozidel zobousměrněny. Maximálně preferován bude provoz tramvají v ulicích Vodičkova - Jindřišská, který by měl zůstat zachován po co nejdelší dobu. Omezen bude jen na základě nepříznivého vývoje bezpečnostní situace po rozhodnutí Dopravního podniku hlavního města Prahy. Policie také bude po celou dobu, zejména pak v čase přechodu do Nového roku, dohlížet nad bezpečnostní situací v horní části Václavského náměstí na ulici Wilsonova. Z důvodu častého odpalování pyrotechniky nelze vyloučit, že zde bude dle aktuální situace na nezbytně nutnou dobu provádět operativní odklony dopravy.  
 
V souvislosti s těmito opatřeními policie upozorňuje všechny řidiče, aby do oblasti Václavského náměstí ani přilehlého okolí nejezdili vozidly, nebude zde žádná možnost parkování. Doporučuje využít prostředky městské hromadné dopravy, které budou z těchto důvodů posíleny. Dopravní omezení v této oblasti jsou plánována maximálně do 22 hodin dne 1. ledna 2010.
 
Novoroční ohňostroj
 
Na Nový rok dne 1. ledna 2010 od 18 hodin bude v Praze probíhat slavnostní novoroční ohňostroj. Odpalován bude přímo ze zakotvené lodi na Vltavě v oblasti mezi Štefánikovým a Čechovým mostem. Diváci jej budou moci sledovat z Náplavky pod ulicí Na Františku.
 
V této souvislosti přijala policie bezpečnostní opatření, na kterém bude úzce spolupracovat s městskou policií. V době přípravy, produkce a ukončení ohňostroje, tedy přibližně od 17 do 19 hodin, bude v tomto úseku Vltavy přerušena lodní doprava. Vzhledem k tomu, že je očekáváno velké množství diváků, je policie v případě potřeby připravena uzavřít tuto oblast v úseku od ulice Řásnovka po Náměstí Curieových, v opačném směru od Klárova až po Letenský tunel. V případě většího množství návštěvníků bude v této oblasti provedeno dopravní omezení, to znamená, že Letenský tunel zůstane průjezdný a odbočení z něj bude možné pouze vlevo k Hlávkovu mostu. Ve směru na Klárov či Štefánikův most bude vjezd dočasně omezen. Letenské sady budou pro veřejnost přístupné.
 
V této souvislosti je třeba, aby návštěvníci ohňostroje maximálně věnovali pozornost pokynům policistů a pracovníků dopravních podniků. Z důvodu absence parkovacích míst nebude možné přijet do této oblasti vozem. Policie doporučuje využít prostředky městské hromadné dopravy, která bude výrazně preferována, stejně jako pěší provoz. Řidiči motorových vozidel, kteří se případně budou v těchto místech pohybovat, musí počítat s delším časovým zdržením.
 
kpt. Bc. Eva Miklíková 28.12.2009

vytisknout  e-mailem