Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Silvestr a zábavná pyrotechnika

S blížícím se koncem roku je na místě upozornit občany na nebezpečí používání zábavné pyrotechniky  

Každoročně se setkáváme s následky jejího nesprávného použití, kdy dochází ke škodám na zdraví a majetku.
Každý by měl znát několik zásad při zacházení se světlicemi, dělobuchy, petardami, raketami a jinou zábavnou pyrotechnikou:
Kupujte pouze tu zábavnou pyrotechniku, která je opatřena českým návodem a ten striktně dodržujte.
Ve stáncích lze dle vyhlášky prodávat pouze tu nejméně nebezpečnou pyrotechniku I. třídy. Pyrotechniku vyšších tříd nebezpečnosti lze prodávat jen v kamenných obchodech a pouze osobám starším 18 let, v případě nejvyšší třídy pak jen k tomu účelu kvalifikovaným osobám. Prodej zábavné pyrotechniky a manipulaci s ní upravuje vyhláška Českého báňského úřadu 174/1992 Sb. ze dne 16. března 1992 o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi.
Zábavnou pyrotechniku používejte tak, abyste neohrozili zdraví či majetek svůj nebo někoho dalšího. S pyrotechnikou manipulujte zásadně na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od dalších objektů (domů, zaparkovaných aut, keřů, stromů), hrozí vniknutí výbušnin do oken či zapálení střechy. Zábavnou pyrotechnikou bychom neměli ohrozit ani další osoby. Pyrotechnické předměty vyšších tříd nebezpečnosti (třídy II. a III. a podtřídy T1) se dle vyhlášky nesmí používat v uzavřených prostorách (místnosti, dopravní prostředky apod.), v blízkosti kostelů, nemocnic, dětských zařízení, domovů důchodců, škol, ozdravoven a při sportovních akcích.
Konec roku je spojen i s nadměrnou konzumací alkoholu, popř. dalších drog. V takovém případě bychom se zábavnou pyrotechnikou neměli manipulovat vůbec. Obzvláště varovné jsou i pokusy některých lidí odpalovat pyrotechniku zasazenou do skleněné láhve, hrozí vážná zranění.
Se zábavnou pyrotechnikou by neměly manipulovat nezletilé děti. Pyrotechnika, zejména ta nebezpečnější, musí být uskladněna mimo dosah dětí.
Při odpalování některých předmětů zábavné pyrotechniky dochází k mohutným zvukovým efektům - např. petard a dělobuchů, které jinak z hlediska hoření neznamenají velké riziko. V případě nevhodného odpálení může dojít k poškození sluchu přítomných osob. Nadměrným hlukem může dojít i k trvalému poškození zdraví, zejména psychiky psích a kočičích miláčků. Jejich uši jsou daleko citlivější než uši lidí.
Pokud si chcete udělat radost něčím větším, např. ohňostrojem, mějte na paměti, že tak může učinit jen odborně způsobilá osoba. Svěřte tedy jeho realizaci raději odborníkům či si zajděte na ohňostroj pořádaný vaší obcí.
V některých obcích je prodej a používání zábavné pyrotechniky omezeno obecní vyhláškou.
Nejvíce se na konci roku chce předvést hlavně naše mládež, proto riziko úrazu je v této věkové skupině daleko větší. Ale i u těch dříve narozených se najdou jedinci, kteří posilněni alkoholem se chtějí předvést a odpalují zábavnou pyrotechniku vyšších tříd nebezpečnosti. To však nemusí vždy skončit dobře.
Přeji krásné a bezpečné oslavy konce roku 2009.
 

vytisknout  e-mailem