Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Silvestr a zábavná pyrotechnika

MLADOBOLESLAVSKO- Policisté upozorňují na nebezpečí! 

Každoročně se setkáváme s následky nesprávného použití zábavné pyrotechniky, kdy dochází ke škodám na zdraví a majetku. Každý by měl znát zásady zacházení se světlicemi, dělobuchy, petardami nebo raketami.

Zábavná pyrotechnika se dělí do čtyř kategorií:

kategorie 1 - patří sem velmi málo nebezpečné výrobky, prodejné osobám starším 15 let. Je třeba dodržet bezpečnou vzdálenost od hořlavých materiálů a lidí zpravidla minimálně 1 metr, patří sem i výrobky, které lze za dodržení návodu použít uvnitř obytných budov. 

kategorie 2 - jsou zde zařazeny málo nebezpečné výrobky, prodejné osobám starším 18 let. Bezpečná vzdálenost činí zpravidla minimálně 8 metrů. Tyto výrobky jsou určeny pouze pro venkovní použití.

kategorie 3 - patří sem výrobky, představující středně velké nebezpečí. Jsou prodejné osobám starším 21 let. Bezpečná vzdálenost činí zpravidla minimálně 15 metrů. I tyto výrobky jsou určeny pouze pro venkovní použití.

kategorie 4 – patří sem výrobky, představující velké nebezpečí. Používat je mohou pouze osoby s osvědčením o odborné způsobilosti od Českého báňského úřadu.

Několik zásadních rad k bezpečné manipulaci:

Výrobek zabezpečte před dětmi a před použitím si vždy řádně přečtěte celý návod k použití. Výmetnici, ze které se odpalují petardy, upevněte na rovnou podložku, aby nemohlo dojít k jejímu vychýlení nebo převrácení, vždy si zkontrolujte, že odpalujete do volného prostoru a nic nad vámi není např. balkon, strom, elektrické vedení apod. Žádný výrobek, zejména 2. a 3. kategorie, není určen k odpalování „z ruky“, dodržujte bezpečnou vzdálenost od lidí, hořlavých látek a automobilů.

  • nikdy se nenahýbejte nad ústí výmetnice
  • zápalnici zapalujte pouze tehdy, pokud jsou další lidé v bezpečné vzdálenosti
  • po zapálení zápalnice odstupte do bezpečné vzdálenosti nejméně však 8 metrů
  • v případě selhání výrobku k němu hned nechoďte, vyčkejte alespoň 10 minut, může dojít ke zpožděnému odpálení, pokud nevybuchne, nechte jej rozmočit ve vodě
  • i když výrobku důvěřujete, mějte před ním respekt

Tato upozornění nabývají na aktuálnosti právě v těchto dnech. Přejeme všem krásné a bezpečné oslavy konce roku 2017.

por. Bc. Lucie Nováková
tisková mluvčí
P ČR Mladá Boleslav
22. prosince 2017 

vytisknout  e-mailem