Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Silvestr a novoroční ohňostroj v Praze

Pražská policie se připravuje na bezpečnostní opatření. 

V souvislosti se silvestrovskými a novoročními oslavami v centru města přijala pražská policie ve spolupráci s Městskou policií hlavního města Prahy a Dopravním podnikem hlavního města Prahy příslušná bezpečnostní opatření. Zapojeno do nich bude více jak dvě stovky policistů z pořádkové, dopravní i kriminální služby, kteří budou dohlížet na bezpečnost dopravy a dodržování veřejného pořádku v ulicích. V rámci opatření se budou policisté zaměřovat též na odhalování majetkové trestné činnosti, zejména kapesních krádeží. Policie bude rovněž mimo jiné ve spolupráci se strážníky dohlížet na dodržování zákazu prodeje pyrotechniky a kontrolovat používání nedovolené pyrotechniky. V pohotovosti budou i policisté Poříčního oddílu policie a pyrotechnici.
 
Silvestr na Václavském náměstí
 
V úterý 31. prosince 2013 od 16 hodin bude pro veškerý automobilový provoz zcela uzavřena oblast Václavského náměstí v Praze 1. Zde bude platit zákaz zastavení, na který bude upozorňovat s dostatečným časovým předstihem přenosné dopravní značení. Uzavřeny budou všechny příjezdové komunikace k Václavskému náměstí, některé z nich budou pro výjezd vozidel zobousměrněny. Maximálně preferován bude provoz tramvají v ulicích Vodičkova - Jindřišská, který by měl zůstat zachován.
 
V souvislosti s těmito opatřeními policie upozorňuje všechny řidiče, aby do oblasti Václavského náměstí ani přilehlého okolí nejezdili vozidly. Toto upozornění se vztahuje zejména na oblíbené lokality parkování v oblasti budovy Muzea hlavního města Prahy a Státní opery Praha. Nerespektování pokynu policie může v konečném důsledku zkomplikovat průjezd vozidel Integrovaného záchranného systému.
 
Případným návštěvníkům silvestrovských oslav na Václavském náměstí doporučuje policie  využití prostředků MHD.
 
Novoroční ohňostroj
 
Novoroční ohňostroj proběhne ve středu 1. ledna 2014 od 18 hodin na Letné. Pražany i další návštěvníky oslavy čeká celá řada dopravních omezení. Zcela uzavřena bude levobřežní komunikace od Klárova po Letenský tunel a pravobřežní komunikace v ulici Na Františku v oblasti mezi Čechovým mostem a Štefánikovým mostem. Další opatření se týká Štefánikova mostu a Mostu Legií, kde bude s ohledem na chodce vymezen prostor tzv. plůtky od úrovně tramvajového tělesa. Podle vývoje konkrétní bezpečnostní situace nelze vyloučit i další uzávěry či omezení v dotčené oblasti jako např. úplné uzavření Štefánikova mostu.
 
Vzhledem k očekávaným komplikacím v dopravě policie doporučuje řidičům využít v tuto dobu k jízdě magistrálu, případně objízdnou trasu Klárov – Valdštejnská – Malá Strana – Smíchov. Řidiči motorových vozidel, kteří se případně budou v těchto místech pohybovat, musí počítat s delším časovým zdržením. Rozhodně se vyplatí sledovat aktuální dopravní informace, řídit se platným dopravním značením a respektovat pokyny policie.
Stejně pozorní by měli být i případní  návštěvníci ohňostroje, dbát pokynů policistů, strážníků a pracovníků Dopravního podniku hl.m.Prahy. K dopravě by měli využít zejména prostředky městské hromadné dopravy, jejichž kapacita bude posílena a provoz bude výrazně preferován.
 
mjr. Bc. Andrea Zoulová – 30.prosince 2013
 

vytisknout  e-mailem