Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Silniční adrenalin při dopravní akci

Jihočeští dopravní policisté věnovali sobotní odpoledne dopravně bezpečnostní akci s názvem ADRENALIN. (Hl. schránka 974 221 116) 

DBA přípravaDBA příprava
DBA měření rychlostiDBA měření rychlosti

Slovo „adrenalin“ bylo synonymem sobotního odpoledne pro policisty i řidiče. Jihočeští policisté takto nazvali krajskou dopravně bezpečnostní akci, která byla zahájena kolem jedné hodiny odpoledne a trvala pět hodin. Bezmála třicet policistů dopravní policie z celého kraje, obsadilo přidělené úseky v rámci Písecka, Strakonicka a Prachaticka. Policisté vytvořili autohlídky i motohlídky a vybaveni měřicí technikou s kamerami a radary se zaměřili především na řidiče motocyklů, rychlou jízdu, technický stav vozidel a veškerá další porušení zákona. Vrtulník letky Ministerstva vnitra České republiky celé odpoledne nejen monitoroval dění na silnicích, ale dokonce neohroženě zasahoval. Do domu jedné z obcí na Strakonicku sledoval neukázněného „motorkáře“, který svojí bezohlednou jízdou ohrožoval účastníky silničního provozu. Řidič se i s motocyklem ukryl v domě a pravděpodobně měl v úmyslu motorku ukrýt a předstírat, že tento den neopustil dům. Úkryt v domě jej zachránil před vozidly a motorkami pronásledujících policistů, ale přistání vrtulníku za domem neunesl. Policisté muže dopadli a obvinili z trestného činu řízení vozidla bez řidičského oprávnění, to byl také důvod, proč policistům ujížděl. Adrenalinové minuty zažili i policisté na úseku Písek – Protivín. V jednom z okamžiků zaznamenali vozidlo značky Š 120 jedoucí od Protivína s osádkou několika osob, nicméně s prázdným místem pro řidiče. Policisté opustili služební vozidlo i motocykl, na které neřízený vůz směřoval, a sledovali, jak se s velkým štěstím vůz samovolně zastavil, metr od nové služební motorky. Policisté pak zjistili, že mladistvý řidič, za jízdy, při spatření policistů, přelezl do zadní části vozidla předstíraje, že je součástí posádky. Mladík se tak dopustil (s ohledem na věk) provinění, řízení vozidla bez řidičského oprávnění a policisté jej předvedli na příslušné obvodní oddělení. Během akce policisté zaznamenali i tragickou dopravní nehodu v Písku, kterou způsobil řidič přejetím do protisměru, pravděpodobně vlivem infarktu, který jej během řízení postihl. Náhlé srdeční příhodě na místě podlehl, osádka vozidla, se kterým se na silnici čelně střetl, neutrpěla žádná vážnější zranění.

DBA vzdušné monitorováníDBA vzdušné monitorování


Během odpolední akce zkontrolovali policisté přes dvě stě vozidel. Zjistili, zdokumentovali a řádně blokově i bodově ohodnotili přes 60 přestupků. V padesáti případech se jednalo o překročení stanovené rychlosti. Za „maximálku“ 170 km/h byl ohodnocen řidič vozidla Mercedes. V 60 % případů se však zjištěné přestupky týkaly řidičů motocyklů. Jeden z motorkářů také zkoušel najet na policejní hlídku, která jej zastavovala, policistům ujel, kamerové záznamy jej však pomůžou najít. Akce odhalila také dva trestné činy, řízení vozidla bez řidičského oprávnění. V jednom případě kontrola u řidiče odhalila požití alkoholu.


Policisté vzkazují ukázněným řidičům a patří mezi ně i většina motorkářů, jsme tu a budeme, pro vaší bezpečnost a větší pocit jistoty na silnicích. Akce, přestože byla alespoň rámcově předem ohlášena, potvrdila, že spoustě řidičů nestačí preventivní varování, ale svoji jízdou policistům přímo nabízejí své body. O pokuty a body jde však až naposledy, policie se snaží z každého řidiče udělat partnera. Kdo totiž jezdí ukázněně a podle předpisům je příkladem ostatním, zároveň zvyšuje a tím ovlivňuje, bezpečnost silnic pro nás všechny.

vytisknout  e-mailem