Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Shromáždění nebylo oznámené

VARNSDORF- Stovky lidí protestovaly i v sobotu  

     V předchozích dnech zaznamenali policisté na internetu a na letácích vylepených po městě, že se na sobotu 3. září 2011 od 17 hodin chystá ve Varnsdorfu na náměstí E. Beneše shromáždění Svobodné mládeže. Žádné shromáždění ale nebylo místní radnici oznámeno. Proto bylo sobotní shromáždění a pochod městem v rozporu se shromažďovacím zákonem. Zástupce radnice a policejní důstojník se opakovaně pokoušeli shromáždění rozpustit. Po marných výzvách museli policisté proti některým účastníkům shromáždění zakročovat.
     Aby policisté zabránili hrozícímu násilí, střežili už od dopoledne ubytovny Sport a TGM, kde žijí Romové. Ti se během dne začali po desítkách scházet před ubytovnami, protože se cítili ohrožení. Před půl pátou odpoledne se asi 200 lidí shromáždilo na náměstí a vzápětí vyrazilo na pochod městem. Jelikož bylo v davu víc místních obyvatel - včetně malých dětí – než extremistů, museli policisté dav rozmělnit na menší skupiny a proti nim pak po opakovaných výzvách zakročovat.
      Během dne policisté při kontrolách na příjezdových komunikacích do města zajistili basebalovou pálku, pět tyčí s rukojeťmi z lepenky, mačetu a poříz. Na náměstí pak u jednoho muže sekeru a zlomenou dřevěnou násadu.    
        
     Do bezpečnostního opatření nasadila policie v sobotu bezmála 400 lidí. Celkem dvanáct osob policisté předvedli – z toho osm pro podezření ze spáchání přestupku a čtyři pro podezření ze spáchání trestného činu. Jednalo se zejména o přestupky proti občanskému soužití a veřejnému pořádku (napadání policistů, kopání do policejního auta, neuposlechnutí výzvy) a trestné činy útok na úřední osobu (2x), poškozování cizí věci a trestný čin „popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocida“. Posledně jmenovaného trestného činu se měla dopustit mladá žena, která v pátečním shromáždění na chvíli svlékla bundu a předvedla se před televizní kamerou v tričku s nápisem načínajícím slovy „OŽIVTE HITLERA...“. Policisté na základě reportáže TV Prima začali zjišťovat totožnost mladé ženy. Během sobotního odpoledne ji kriminalisté opět v tomto tričku zahlédli v davu a pořádková policie ženu předvedla. Za tento trestný čin jí hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.
      Mezi dvanácti předvedenými byl opět i Lukáš Kohout. Ten se nejspíš  dopustil přestupku proti shromažďovacímu zákonu, když organizoval jednu část včerejšího pochodu ulicemi Varnsdorfu.
    Klid ve městě byl zcela obnoven po 20. hodině. Ve Šluknovském výběžku zůstalo do rána hlídkovat 30 policistů z pražské speciální pořádkové jednotky.
 
     Během noci zaznamenali policisté v oblasti Šluknovského výběžku krádež telefonního automatu v Rumburku – automat byl však nalezený opodál i s penězi, rozbité okno kamenem v ubytovně TGM ve Varnsdorfu a poškození přenosných dopravních značek rovněž ve Varnsdorfu – pachatelem je opilý muž, který pak do rána střízlivěl v policejní cele.
        
  mjr. Jarmila Hrubešová
  4. září 2011
 
 
                                                                                                           Zbraně zajištěné při kontrolách
     
                                                                         

 

vytisknout  e-mailem