Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Sháníte vozidlo?

LITOMĚŘICKO – Pozor na podvodníky… 

Prodávající vystupující pod falešným jménem nabízel na jednom z bazarů internetového portálu k prodeji osobní automobil značky KIA. Na tento inzerát reagoval zájemce ze Štětí. Prodávající vystavil zálohovou fakturu na částku 80 tisíc korun, kterou mu zájemce o vozidlo zaplatil převodem na bankovní účet v cizině. Po zaplacení mělo být doručeno předmětné vozidlo na adresu kupujícího, což se nestalo. Prodávající přestal komunikovat a zálohová platba vrácena nebyla. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Litoměřičtí kriminalisté pracují na objasnění případů podvodného jednání, ke kterému dochází prostřednictvím internetových portálů. Lákavé nabídky přicházejí také ze zahraničí, a proto upozorňujeme na vynalézavost podvodníků.

Podvodná inzerce: Zájemce na důvěryhodném serveru narazí na inzerát nabízející prodej dopravního prostředku ze zahraničí, cena je zpravidla lákavě nízká. Po navázání kontaktu s údajným prodávajícím (ten buď opět komunikuje pomocí translátoru či anglicky) je mu předestřena legenda o původu dopravního prostředku (zemřel mi bratr a chci se všeho po něm rychle zbavit…) a objasněn způsob dopravy, který má být obvykle realizován přes nějakou celosvětovou společnost a je celkem levný. Po zaslání zálohy, která je požadována z důvodu zaplacení přepravy, jsou po poškozeném opět požadovány další prostředky jako pojištění zásilky při přepravě či antiteroristický poplatek. Poškozený je tak postaven do situace, kdy musí zaplatit poplatky, o kterých nebyla řeč, jinak přepravní společnost zboží uskladní a bude požadovat ještě proplacení této služby. Zboží samozřejmě nikdy neobdrží – nejedná se jen o vozidla, ale například i o nejrůznější drahé či unikátní sportovní vybavení.

Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz odkud probíhala komunikace.

Litoměřice, 21. 11. 2017, nprap. Pavla Kofrová

tisková mluvčí KŘP Ústeckého kraje

oddělení tisku a prevence Litoměřice

tel.: +420 974 436 207

email: krpulk.kr.pis.lt@pcr.cz

vytisknout  e-mailem