Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Sezóna kapsářů přichází, opatrnost je na místě!

Prosinec je každý rok v policejních statistikách zapsán jako měsíc se zvýšeným počtem útoků zlodějů na majetek nakupujících 

Naše hlavní město v tomto období láká tisíce pražanů, mimopražských i zahraničních návštěvníků na předvánoční nákupy, neopakovatelné zážitky, doprovodný program a atmosféru vánočně vyzdobené metropole. Praha v předvánočním období působí jako velký magnet, který přitahuje také všechny „nekalé“ živly a především zloděje z širokého okolí.

Policie ČR na toto období v Praze připravuje rozsáhlá bezpečnostní opatření, při kterých bude výrazně posílen výkon hlídkové služby na rizikových místech, v terénu bude také více policistů v civilu a kriminalistů. I přes masivní nasazení sil a prostředků je však nutné, aby se každý v tomto období choval obezřetně, dodržoval zásady osobní bezpečnosti a nedával zbytečně zlodějům příležitost k okradení. Zde je tedy pár praktických rad, které vás mohou ochránit před zbytečnými komplikacemi.

          Riziková místa, kde je nutné dbát zvýšené opatrnosti:

  • vánoční trhy a tržiště,
  • přeplněné zastávky MHD a nástupiště metra,
  • dopravní uzly v centrální části Prahy,
  • místa s velkým pohybem osob a především turistů,
  • velká nákupní centra a přilehlá nadzemní či podzemní parkoviště,
  • restaurace a provozovny rychlého občerstvení.  

    Mezi nejčastější způsoby okradení v tomto období patří zejména:

  • Krádeže peněženek a telefonů ze zadních kapes kalhot – pachatelé se zaměřují na osoby, které nosí své věci v zadních kapsách kalhot. Na vhodných místech s vysokou koncentrací osob, se na oběť natlačí a věci odcizí. Cenné věci nenoste v zadních kapsách kalhot!
  • Krádeže věcí z batohů nesených na zádech – pachatelé vyhledávají místa s vysokou koncentrací osob a zde se zaměřují na ty, kteří mají batoh na zádech. Natlačí se na svou oběť a po rozepnutí kradou věci z batohu. Na rizikových místech je lépe mít batoh v ruce nebo na hrudi!.
  • Krádeže mobilních telefonů – pachatelé navštěvují místa, kde si lidé odkládají své mobilní telefony na stůl. Vyčkávají na vhodný okamžik, kdy se majitel zaměří na jinou činnost a svůj telefon si nehlídá. Následně se přiblíží a nepozorovaně telefon odcizí. Nenechávejte své věci bez dozoru!
  • Krádeže věcí z kabelek a tašek – pachatelé se v hromadných dopravních prostředcích zaměřují na osoby, které mají přes rameno kabelku či tašku. V přeplněném prostoru se natlačí na svou oběť a po rozepnutí kradou vše cenné. K okradení využívají často i okamžik nastupování, vystupování či jízdy po eskalátoru. Při nastupování, jízdě i vystupování z prostředků MHD mějte kabelku pod dohledem, nejlépe na klíně nebo před tělem!.
  • Krádeže věcí z nákupních vozíků – pachatelé se v prodejnách zaměřují na nakupující, kteří si svá zavazadla odkládají do nákupních vozíků. Využívají jejich nepozornosti a těchto zavazadel se nepozorovaně zmocní. Neodkládejte své věci do nákupních vozíků!
  • Krádeže odložených tašek, batohů a kabelek – pachatelé v provozovnách rychlého občerstvení, kavárnách a cukrárnách využívají nepozornosti návštěvníků a v nestřeženém okamžiku jim odcizí jejich zavazadla, která mají nejčastěji položené pod stoly a židlemi. Nenechávejte své věci bez dozoru!
  • Krádeže věcí ze zaparkovaných vozidel - pokud pojedete nakupovat vozem, nikdy nenechávejte v zaparkovaném vozidle žádné věci a dále nikdy na parkovišti před nákupem neukládejte věci do zavazadlového prostoru (zloději tím poskytujete důležitou informaci, kam se má ve vozidle zaměřit).
  • Krádeže při ukládání věcí do vozidel - situace při ukládání nákupu do zavazadlového prostoru vozidla, je také často zneužívána zloději. Pokud to jde, odemkněte pouze zavazadlový prostor a pokud ne, neodkládejte si během ukládání nákupu svá zavazadla a kabelky do vnitřku vozidla (nakupující často ani nepostřehnou, že jim někdo otevřel dveře vozidla a odchází s jejich věcmi),

Na problematiku kapesních krádeží se zaměřují také dva preventivní projekty: „Průvodce pro opatrné turisty“ http://www.policie.cz/clanek/smatralka-a-jeji-gang-jdou-znovu-do-akce.aspx. A také projekt „Pozor na ně“  http://www.policie.cz/clanek/pozor-na-ne.aspx.

por. Bc. Ladislav Beránek – 30. 11. 2018

vytisknout  e-mailem