Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

SETKÁNÍ MINISTRŮ EU

Brněnsko: na Jižní Moravě vrcholí přípravy na příjezd prvních ministrů  

Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje se již podruhé pečlivě připravuje na setkání ministrů zemí Evropské unie.

Luhačovická opatření v lednu letošního roku prokázala dobrou připravenost policistů. Osvědčila se i strategie přiměřenosti, kdy nedocházelo k plošným uzavírkám a manévrům. Opatření byla zaměřena především na veřejný pořádek a doprovody kolon. Jak uvedl na dnešní tiskové konferenci pan plk. JUDr. Jaroslav Vaněk, náměstek ředitele pro vnější službu: „Opatření bude ještě významnější než bylo v Luhačovicích.“

Dnešního dne finišují přípravy na opatření CZ PRES v Brně a okolí.

Cílem je zajistit veřejný pořádek, bezpečnost osob a zajistit hladké průjezdy kolon bez dopadu na dopravní situaci v Brně a okolí po celou dobu konání politických, kulturních a společenských akcí, po dobu neformálního zasedání Rady ministrů pro zemědělství a rybářství. Opatření jsou zaměřena na všechny skupiny účastníků setkání: Ministrů, delegátů, Evropské komise i partnerů.

V souvislosti s charakterem plánovaných opatření bude posílen výkon služby pořádkové a dopravní policie a rovněž služby kriminální policie. Opatření jsou připravena v součinnosti s ochrannou službou, se službou cizinecké policie, s Městskou policií v Brně a dalšími složkami Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje.

Jak uvedl plk. Mgr. Karel Pospíšil: „Hlavní opatření jsou směřována na samotné město Brno. Není ambicí dělat z města Brna nedobytnou pevnost, ale je na místě, abychom se opatření ujali se ctí. Nějaká omezení určitě budou, spíše jen v oblasti dopravy.“

Nasazení techniky bude odvislé od aktuální situace. „V hojné míře budou policisté využívat policejní motocykly“, to uvedl k dopravnímu opatření plk. Mgr. Petr Švejda, vedoucí odboru dopravní policie Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Dále budou již v menší míře nasazena vozidla běžná i speciální (např. skupiny služební kynologie). V záloze je připraven i vrtulník letecké služby.

Zvukový záznam: CZ_PRES I.mp3

Informace pro občany: opatření je plánováno v termínech od soboty 30. května 2009 do úterý 2. června 2009. V neděli 31. května 2009 budou opatření v městě Brně komplikována též probíhajícím ohňostrojem na hradě Špilberk, který je součástí probíhajícího programu: Brno - město uprostřed Evropy. Dopravní změny budou jen lokální a jen v souvislosti s průjezdy kolon.

Plk. Mgr. Milan Janík uvedl: „Drobná dopravní opatření a omezení budou v neděli 31.května 2009 v centrální části města Brna (zemědělský jarmark), další dny bude program jak v Brně, tak i mimo něj. V pondělí 1. června 2009 lze očekávat omezení na ulici Zvonařka a Trnitá, ale ulice Zvonařka bude průjezdná.“ Plk. Mgr. Milan Janík také touto cestou požádal občany, aby respektovali dopravní značení v souvislosti s opatřením v městě Brně, může se jednat o značení zákazu zastavení, zákazu vjezdu apod..., v opačném případě by se vystavili riziku postihu.

Zvukový záznam: CZ_PRESII.mp3
 

Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová


 

vytisknout  e-mailem