Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Setkání klaunů na Šibeníku

MOST - Příznivci klaunománie přišli včera na Šibeník, někteří měli zbraně. 

Včera se v mosteckém parku Šibeník kolem 18. hodiny sešlo několik desítek osob. Šlo o děti ve věku od 12 do 16 let. Některé z nich na sobě měly masku klauna nebo jiný převlek. Na sraz klaunů přišly na základě informace na sociálních sítích. Na tom by nebylo nic závadného, pokud by některé  z nich nebyly ozbrojeny. Policie byla na místě a zbraně dětem odebrala. Na místě našla různé typy nožů, mačetu, baseballové pálky, nářadí, obušky a další věci. Policie některé osoby předvedla na policejní služebnu ke zjištění totožnosti a nyní bude prověřovat,  zda v souvislosti s držením zbraní omladinou nedošlo k protiprávnímu jednání. V případě že ano, budou zbraně předány správnímu orgánu k rozhodnutí o zabrání či propadnutí věci.

Naskýtá se tady otázka, zda rodiče těchto dětí vůbec vědí, co jejich ratolesti ve svém volnu dělají, jak tráví čas, s kým a o čem komunikují na sociálních sítích.


Podle někoho jde možná jen o nevinnou zábavu, jenže v poslední době se klaunománie trochu zvrtla v něco, co může někoho vyděsit. Některé zprávy na internetu mohou být fámy, ale mohou to být informace, které zbytečně nahání strach. Takové zprávy záměrně vyvolávají paniku a ti co je šíří, si možná ani neuvědomují, že by se mohlo jednat o protiprávní jednání. A tyto případy mohou být nakonec v samotném důsledku hodnoceny jako šíření poplašné zprávy, nebezpečné vyhrožování, vydírání aj.


Včerejší akce na Šibeníku, ale i oznámené případy klaunů jednotlivců, které jsou zřejmě myšleny jako zábava, provokace nebo recese, se mohou nechtěně vyvinout i jinak. Mladíci v Mostě byli vyzbrojeni a nikdo z nich nemůže předem odhadnout vývoj situace na místě. Může dojít k napadení, výtržnostem, či jinému nezákonnému jednání. Pod vlivem atmosféry však může dojít i ke zkratovému jednání, které může vyústit v nechtěné zranění jiné osoby.


V souvislosti s těmito případy policisté apelují na rodiče, aby se více zajímali o to, jak  a kde jejich děti tráví volný čas a s kým se kamarádí.

 

nprap. Ludmila Světláková
Most 27. 10. 2016

 

 

 

Odkazy do noveho okna

Část odebraných zbraní

Část odebraných zbraní 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem