Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Šerlich v obležení řidičů

RYCHNOVSKO - Nerespektování značení policisté netolerují. 

Už druhým rokem pořádkoví i dopravní policisté v zimní sezóně zajišťují kvůli neukázněnosti motorizovaných návštěvníků Šerlichu a okolí průjezdnost silnice mezi Deštným v Orlických horách a Orlických Záhořím.

I tuto zimu bohužel pokračují komplikace spojené s parkováním na Šerlichu. Za zimními sporty sem vyrážejí nejen běžkaři, ale do blízkého lyžařského střediska na polské straně i lyžaři a snowboardisté. Kapacita současných parkovišť absolutně nedostačuje nynějšímu náporu řidičů, kteří po obsazení míst povolených ke stání zaparkují svá auta kdekoliv. Tím ohrožují průjezdnost této spojnice mezi oběma obcemi a znemožňují tak nejen pokračování v cestě mnoha dalším návštěvníkům, ale zejména neprůjezdnost složek IZS i vozidel správy a údržby silnic i horské služby. Řidiči totiž komunikaci již tak zúženou sněhovými mantinely zablokují tím, že po okraji zaparkují auto do zákazu a v klidu odejdou za sportem. Jednoho neukázněného následuje další a několik desítek metrů stojících aut v zákazu už je překážka pro průjezd dalších aut v obou směrech.
Policisté proto situaci na Šerlichu nyní monitorují ve všední dny i o víkendech. Neukázněné řidiče čeká bloková pokuta, oznámení o přestupku na správní orgán i nepopulární "botička".
Ne jiná byla situaci i o tomto víkendu, kdy přes nepříznivé podmínky (mlha, led na komunikaci) na vrchol mířily desítky aut. Autobus, zablokovaný v jedné z prvnich serpentin, jejich cestu dál znemožnil a bohužel touto komunikací nemohla projet ani posádka záchranářů, mířící ke zraněnému lyžaři.
Policie žádá návštěvníky Orlických hor, směřujících na Šerlich, aby uvážili, že již brzy po ránu jsou parkovací místa obsazena. Přítomné policejní hlídky je budou vracet zpátky do Deštného či Orlického Záhoří. Zároveň by každý řidič měl zhodnotit, jak je připravený na jízdu na   zledovatělé či zasněžené komunikaci. Pokud se v serpentinách zastaví jedno auto či autobus, znemožní tím průjezd komukoliv dalšímu.
Policisté budou komplikovanou dopravní situaci monitorovat po celou zimní sezónu.


por. Mgr. Alena Kacálková
22. ledna 2018

Odkazy do noveho okna

Orlické hory

Parkování na Šerlichu 

Detailní náhled

Orlické hory

Parkování na Šerlichu 

Detailní náhled

Orlické hory

Parkování na Šerlichu 

Detailní náhled

Orlické hory

Parkování na Šerlichu 

Detailní náhled

Orlické hory

Parkování na Šerlichu 

Detailní náhled

Orlické hory

Parkování na Šerlichu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem