Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Série loupeží v Ostravě

Zarážející poznání nastalo v průběhu prověřování série loupeží. 

     Zarážející poznání nastalo v průběhu prověřování série loupeží. Jedním ze tří podezřelých je také žena. Série pěti loupeží začala 3.11.2008, kolem 02.30 hodin, v herně na ulici J. Šoupala v Ostravě-Porubě. Dva pachatelé maskováni kuklami vstoupili do herny na servírku namířili pistoli a vyzvali ji k vydání klíčů. Žena klíče odevzdala, pachatelé uzamkli hernu, servírce svázali ruce za zády, zničili její mobilní telefon a odcizili číšnický „flek“ s finanční částkou asi 7 000 korun. Pachatelé pokračovali vypáčením mincovníků nejméně šesti výherních automatů. Poté odcizili dosud neustanovenou finanční částku z automatů, nezjištěné množství cigaret i klíče herny. Ženu při odchodu v herně samozřejmě uzamkli. Celková škoda v tomto případě přesahuje 83 500 korun. Servírka zraněna nebyla.
     K další loupeži došlo dne 30.11.2009, kolem 19.00 hodin v budově čerpací stanice na Krásnopolské ulici v Ostravě-Krásném Poli. Pachatel přiložil krátkou střelnou zbraň k hlavě zaměstnankyně, ženu poté vytlačil do místnosti WC, kde ji uzavřel. Druhý pachatel odcizil z pokladny peníze, nezjištěné množství cigaret a litrovou láhev alkoholu zn. Becherovka. Pachatelé z místa činu odešli, způsobená škoda se pohybuje kolem 11 500 korun. Žena neutrpěla zranění.
     Do „hry“ vstupuje 19.12.2008 také 33letá podezřelá žena. Na místo činu k herně v Ostravě-Porubě na ulici Oty Synka přivezl 34letého muže a ženu 23letý spolupachatel motorových vozidlem zn. Fiat Marea Weekend. Do herny si šel koupit cigarety, povedenému páru sdělil, že v herně se nachází pouze obsluha. Maskovaný pár přišel do herny kolem 02.30 hodin. Muž mířil na zaměstnankyni herny střelnou zbraní, přinutil ji lehnout si na zem a vydat klíče od herny a hracích automatů. Pachatelka hernu uzamkla, poškozené ženě  pachatelé svázali ruce za zády a nechali ji ležet na podlaze. Z herny odcizili číšnický „flek“ s penězi, cigarety. Další finanční hotovost odcizili po odstranění visacích zámků automatů. Poškozené ženě dokonce odcizili peníze z její peněženky v šatně personálu. Škoda v tomto případě přesahuje minimálně 47 000 korun. Z místa činu samozřejmě utekli.
     Znovu přivezl spolupachatel fiatem pár k herně na Horní ulici v Ostravě-Hrabůvce dne 2.2.2009, kolem 21.00 hodin. Před hernou čekali do 00.45 hodin až bude obsluha v herně sama. Řidič si šel opět koupit cigarety a posléze do herny vstoupili muž se ženou maskováni kuklami. 34letý muž namířil zbraň na servírku, nařídil ženě, aby si lehla na zem. Poté ženě přiložil pistoli k hlavě a požadoval klíče od trezoru a baru. Z trezoru odnesl finanční hotovost ve výši 7 000 korun, z baru opět číšnický „flek“ i cigarety. Mobilní telefon servírky pachatelé hodili do vody, aby nemohla přivolat pomoc. Ženu opět v herně uzamkli, z místa činu utekli. Škoda přesahuje 30 000 korun. „Trojlístek“ po činu odjel motorovým vozidlem do rodinného domu v Ostravě-Polance.
      Série se uzavírá 27.2.2009, kolem 20.00 hodin, v Moravské Ostravě na Českobratrské ulici. Naposledy přivezl pár pachatelů řidič na parkoviště naproti zastavárně v Moravské Ostravě na Českobratrské ulici. Maskovaný muž se ženou vstoupili do zastavárny, kde pachatel namířil na obsluhující ženu pistoli s pohrůžkou jejího použití, nebudou-li vpuštění do prostoru pro obsluhu. Prostor je zabezpečen a oddělen uzamčenou mříží. Poškozená ve strachu utekla do zadní místnosti, pachatelé z místa činu odešli. 34letý pachatel nařídil přeparkování vozidla zn. Fiat Marea Weekend na ulici Kafkovu, odkud všichni tři odjeli. Po chvíli byli zadrženi policisty ve spolupráci s odborem zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Akce se zúčastnilo osm policistů. Při zadržení podezřelých policisté použili donucovacích prostředků – hmatů, chvatů sebeobrany, hrozby namířenou střelnou zbraní a pout. Ve vozidle policisté nalezli „zbraň“ - věrohodnou maketu střelné zbraně, náhradní registrační značky, kukly, teleskopický obušek, slzotvorný prostředek. 34letý obviněný byl umístěn do věznice, neboť měl nastoupit výkon trestu. V minulosti byl několikrát odsouzen, většinou pro majetkovou trestnou činnost. Spolupachatelé, řidič fiatu, a žena byli vzati do vazby.
      33letá obviněná z Ostravy-Poruby, vdaná, matka tříletého děvčátka, prodavačka,  se měla k loupežím rozhodnout poté, co se rodina dostala do finančních potíží a nebyla schopna splácet množství různých půjček. S 34letým obviněným měli být přátelé, znali se od doby, kdy chodili na základní školu. 34letý muž používal v průběhu loupeží zbraň – synovu dětskou hračku, pistoli na kuličky.
Pachatelé tipovali objekty většinou předem, zásadní pro ně byl fakt, aby se obětí stala žena, tedy slabší oběť. Před loupeží se měli převléci do jiného ošacení, žena použila i paruku. K maskování měli použít čepice s otvory pro oči.
       Registrační značky nalezené policisty ve vozidle měli podezřelí používat k tankování pohonných hmot, bez zaplacení pak měli z čerpacích stanic ujíždět (například v Havířově).
Celková škoda způsobená loupežemi byla předběžně vyčíslena na zhruba 150 000 korun.

Videozáznam z bezpečnostní kamery

vytisknout  e-mailem