Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Série krádeží jízdních kol objasněna

Pražským policistům se podařilo objasnit pět na sobě nezávislých krádeží jízdních kol, kterých se dopustili dva sehraní nenechavci. 

Vše začalo v podvečer 26. října na Rašínovo nábřeží v Praze 2, kde si strážníci městské policie všimli muže na neosvětleném jízdním kole. Poté, co cyklista zaregistroval jejich přítomnost, snažil se co nejrychleji zmizet z jejich dohledu, přičemž několikrát porušil zákaz vjezdu do jednosměrné ulice a chvílemi jel po chodníku, což je i pro cyklisty zákonem zakázáno. Zastavit ho se strážníkům podařilo až o několik ulic opodál. Navíc pak při kontrole nebyl schopen důvěryhodně prokázat svou totožnost, ani původ bicyklu, na kterém ujížděl, a proto byl strážníky předveden na policejní služebnu v Nuslích. Tam zřejmě neunesl tíhu svého svědomí a nejen policistům, ale i kriminalistům šestého oddělení čtvrtého policejního obvodu, se přiznal k dalším čtyřem krádežím. Během těchto čtyř případů společně se svým komplicem odcizili pět jízdních kol v celkové hodnotě téměř pětačtyřicet tisíc korun. Kola si vybírali zejména před obchodními centry v Praze 4. Pak už jen stačila sehraná spolupráce obou mužů, kdy jeden hlídal a druhý pákovými kleštěmi přeštípl uzamčení kola. Všechna ukradená kola pak bez výjimky prodali do jednoho z bazarů v ulici Nuselská v Praze 4.
 
Kriminalisté již šestadvacetiletého muže obvinili z trestného činu krádeže. V současné době je stíhán na svobodě a v případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na 3 roky. Při výslechu navíc sdělil totožnost svého komplice a kriminalistům pak netrvalo dlouho a čtyřiatřicetiletého muže vypátrali. Ten si teď navíc odpykává trest odnětí svobody za předchozí trestnou činnost.
 
Závěrem je nutno dodat, že dvě z pěti jízdních kol byla vrácena původním majitelům. Ostatní se kriminalistům prozatím bohužel nepodařilo vypátrat. Bicykl, na kterém jeden z mužů ujížděl strážníkům, policisté vrátili majitelce již ve chvíli, kdy přišla krádež svého kola o dva dny později nahlásit na policejní služebnu.
 
prap. Bc. Iveta Martínková – 6. 12. 2014

vytisknout  e-mailem