Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Celoživotní úspory zapomněla seniorka v baru

SEMILSKO - Kriminalisté případ domnělé krádeže již uzavřeli. 

Kuriózní případ krádeže peněz rozpletli kriminalisté v závěru minulého týdne  na Semilsku. Vše začalo trestním oznámením 89leté ženy, které chyběla obálka s celoživotními úsporami. Seniorka byla přesvědčená o tom, že ji někdo okradl. Do policejního protokolu mimo jiné uvedla, že si před dvěma lety vybrala z peněžního ústavu své veškeré úspory, které potom měla doma k dispozici,  aby se nemusela nějak omezovat ve svých výdajích. Peníze si uložila do obálky a tu nosila v kabelce. Dále vypověděla, že před několika dny kabelka  s hotovostí 116 000 korun  z jejího bytu zmizela.

Poté, co ji ani po důkladné prohlídce domácnosti nenašla, začala z krádeže podezírat kde koho , včetně jejích známých, se kterými se stýkala. Nutno dodat, že i přes svůj věk žije stále velmi aktivním společenským životem a ráda si  zajde třeba  i několikrát do týdne do svého oblíbeného baru. Zde si povídá s lidmi,  přitom  vypije malé pivo nebo  jen  limonádu a jde zase domů. Většina tamních hostů ji proto zná.

Kriminalisté po přijetí oznámení prověřovali všechny její kontakty i místa, která v poslední době navštívila, a došlo i na zmíněný bar. Jeho majitel se tak dozvěděl, že pátrají po odcizené kabelce. Když mu pak nějakou kabelku odevzdali hosté jeho baru, hned mu došlo, komu patří. Seniorka ji zde  totiž nechala zavěšenou přes opěradlo židle při své poslední návštěvě, a protože pak byl bar dva dny zavřený, nikdo o ní nevěděl.  Hostinský o nálezu okamžitě informoval policisty přes linku 158, a ti zjistili, že se skutečně jedná o údajně odcizenou kabelku. Nacházela se v ní i naditá  obálka, ve které nebylo 116 000, ale dokonce 181 200 korun. Vysvětlení je prosté, seniorka ani nevěděla, kolik peněz u sebe  má. 

Kriminalisté ženě vysvětlili, že musí být na své finance opatrnější a dokumentaci případu ukončili, protože se tentokrát  žádná krádež nestala. Z vyšetřování vyplynulo, že oznamovatelka v baru svou  kabelku zapomněla v neděli v pozdních nočních hodinách. Do středy pak  prožila dva dny  v nejistotě a obavách o to, z čeho bude dál žít, protože byla naprosto bez finančních prostředků. Poctiví nálezci ji naštěstí zachránili  a my jen doufáme, že se z této zkušenosti poučí.

5. 10. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem