Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Senioři v silniční dopravě

Úskalí letního období 

Letní měsíce jsou již tradičně spojeny s výlety, jízdami na chaty a chalupy nebo za koupáním, tedy s větší mírou cestování. Vzhledem ke složité dostupnosti některých míst stále častěji k cestám využíváme svých motorových vozidel. Za volant usedají řidiči všech věkových kategorií včetně seniorů.
Senioři bývají zkušenými řidiči, přesto jejich věk je předurčuje k některým specifickým rizikům. Takovými rizikovými faktory jsou v tomto období především vysoká teplota, větší hustota silničního provozu a koneckonců i například přeprava vnoučat v motorovém vozidle, která nebývá jindy obvyklá.
Na místě je jistě si připomenout, že seniorům navíc oproti mladším řidičům ze zákona o provozu na pozemních komunikacích vyplývají některé povinnosti. V tomto ohledu jsou důležité čtyři věkové hranice, u kterých stanoví zákon zvláštní povinnosti. Nejdříve 6 měsíců předtím, než dovrší řidič šedesáti, šedesáti pěti a šedesáti osmi let a nejpozději v den těchto narozenin, se musí podrobit pravidelné lékařské prohlídce. Změna nastává po dovršení šedesáti osmi let. Od tohoto věku musí senior takovou prohlídku absolvovat každé 2 roky.
Policisté apelují na seniory, aby si tuto svoji povinnost odpovědně plnili. Doklad o lékařské prohlídce je každý řidič starší 60 - ti let povinen při řízení motorového vozidla  mít při sobě a být schopen jej při kontrole policejní hlídce předložit.
Dodržování zákonem stanovených lékařských prohlídek je pro řidiče seniory jen prvním základním krůčkem k dosažení jejich vyšší bezpečnosti v silničním provozu. Měli by mít na mysli, že zcela přirozeně k vyššímu věku člověka patří i nenadálé změny zdravotního stavu. Pokud se tedy řidič - senior před jízdou necítí dobře, měl by cestu odložit nebo zvolit jiný způsob přepravy.
Jestliže se starší řidič chystá na delší jízdu, rozhodně by si měl naplánovat svoji trasu, dodržovat pravidelné přestávky a nepřeceňovat své síly. Samozřejmostí by mělo být dodržování pitného režimu. Rovněž je vhodné cestu naplánovat do ranních či večerních hodin, kdy bývá venkovní teplota příznivější pro cestování.
Stává se, že senioři více než kdy jindy, ve vozidlech přepravují v době prázdnin svá vnoučata. Je velmi důležité, aby byly děti přepravovány v autosedačkách, jak to striktně určuje zákon. Mnozí motoristé tuto svou povinnost přehlížejí s tím, že jedou na krátkou vzdálenost nebo že autosedačky nemají a pojedou opatrně. Bez autosedačky nesmí dítě, které  v motorovém vozidle ujet ani jeden metr. Při jakékoli, byť i malé dopravní nehodě, je totiž dítě volně sedící ve vozidle přímo ohroženo na životě. Čísla v policejních statistikách jsou velmi alarmující.
Senioři se však v silniční dopravě vyskytují rovněž jako chodci a cyklisté. Měli by dbát zvýšené opatrnosti při přecházení vozovky nebo při chůzi po krajnici. K chůzi po krajnici musí používat vždy levou stranu vozovky. Na neosvětlených místech je vhodné použít za snížené viditelnosti nebo v nočních hodinách například kapesní svítilnu a oblečení s reflexními prvky, což přispívá ke zvýšení viditelnosti a bezpečnosti. Samozřejmě platí, že krajnici pro svoji chůzi chodec využije pouze v takovém případě, že se na daném úseku silnice nenachází chodník.
Pro cyklisty – seniory rovněž platí zásada „vidět a být viděn.“ Základní předpokladem bezpečné jízdy na kole je dodržování pravidel silničního provozu. Cyklistická helma není sice pro seniory povinná, ale její použití lze rozhodně doporučit.
Policisté všem seniorům přejí hodně štěstí na cestách, ať už jsou chodci, cyklisty nebo řidiči motorových vozidel.  
           

vytisknout  e-mailem