Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Senioři v bezpečí

Ms kraj: Mezinárodní seminář k prevenci a objasňování kriminality na seniorech 

Tento týden, konkrétně 28. 2. 2012, se v Ostravě uskutečnil pracovní seminář v rámci aktivit projektu „Problémy sociálního vyloučení na česko-polské hranici – senioři v bezpečí“ (dále jen projekt). Projekt realizuje naše krajské ředitelství v partnerské spolupráci s kolegy z Polské republiky, konkrétně s krajským ředitelstvím v Opole. Projekt se datuje již od roku 2010 – důvod je jednoznačný: rok 2010 byl Evropskou komisí pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti vyhlášen Evropským rokem boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení. Naše krajské ředitelství i na tuto situaci zareagovalo (seniorům a jiným skupinám se samozřejmě věnujeme dlouhodobě) a výsledkem je právě tento projekt. Uskutečnil se díky finanční podpoře Evropské unie z Fondu mikroprojektů v Euroregionu Silesia.  
seniori v bezpeci seminar 28_2_2012.JPG
 
V čem projekt spočívá? Obecně se jedná o mezinárodní preventivní aktivity zaměřené na účinnější formy předcházení, odhalování a objasňování deliktů páchaných na osobách ve vyšším věku – na seniorech. Spolupráce s kolegy z Polska je i v tomto případě velmi důležitá (a opět se prohloubila), protože trestná činnost nezná hranice a region severní Moravy charakterizují rozsáhlé příhraniční oblasti.
 
Naše krajské ředitelství zainteresovalo do projektu poštovní doručovatelky a pracovníky sociálních služeb. Důvody byly jednoznačné – právě doručovatelky a terénní pracovníci sociálních služeb jsou jedni z nejbližších osob, se kterými se senioři v životě běžně potkávají. Mnozí senioři mají s nimi až důvěrný vztah, protože právě tito jsou jediní, se kterými mají pravidelný kontakt, mnohdy častější, než s rodinou. Tito lidé pomohli policistům v konkrétních případech zprostředkovat seniorům preventivní informace – jak předejít situacím, kdy by se mohli stát oběťmi trestných činů. A dále, senioři se často svěřovali se svými problémy, včetně případných okradení, podvedení či oloupení, právě jim.
 
Shrnuto, projektovým záměrem projektu byl předpoklad, že prevence doručená prostřednictvím přirozené komunikace osob poskytujících pravidelné služby seniorům zvýší účinnost bezpečnostních opatření, která Policie ČR realizuje.
 
Semináře se za Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje zúčastnil ředitel plk. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý a náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. Mgr. Dalimil Sypták, za krajskou policii v Opoli nadinsp. Leszek Marzec. Pozvání přijali i kolegové z Policejního prezidia ČR a Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Cílem semináře bylo průběžné zhodnocení projektu, předání si získaných zkušeností a samozřejmě diskuse nad další formou spolupráce v oblasti prevence kriminality v příhraničních regionech mezi všemi zainteresovanými subjekty, tedy krajskými ředitelstvími Moravskoslezského a Olomouckého kraje a ředitelstvím v Opoli.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
2. 3. 2012
 
logo_EU-listopad 2010.PNG

vytisknout  e-mailem