Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Senioři nám nejsou lhostejní

VSETÍN: Tento týden jsme se věnovali ve Vsetíně uživatelům denních stacionářů pro seniory. 

Ve středu jsme navštívili denní stacionář pro seniory Charity Vsetín a v pátek denní stacionář Diakonie ČCE Vsetín. S přítomnými jsme se pobavili o možnostech zvýšení jejich bezpečí a to při pohybu venku i u nich doma. Všechny rady jsme se snažili podložit případy a zkušenostmi ze služby.
 
Při pohybu venku je důležité mít své věci pod kontrolou. Předvedli jsme nošení kabelek, uložení cenností v různých přihrádkách a hlavně zdůraznili, že si má člověk brát sebou jen potřebný obnos financí. Připomněli jsme i užívání a nošení mobilních telefonů a bezpečné chování při používání platebních karet.
Při pobytu doma jsme se zaměřili na různé lsti a triky, kterými se podvodníci chtějí vloudit do našeho bytu či domu. V těchto případech je nejdůležitější využít ochrany bytových dveří, tedy neotevírat nikomu bez rozmyslu. Ověřit si, kdo za dveřmi stojí a co požaduje. Výhodou v tomto je mít dveře opatřeny panoramatickým kukátkem nebo alespoň zabezpečovacím řetízkem. A jaké úskoky podvodníci užívají? V letošním roce jsme řešili několik případů, kdy seniorku telefonicky oslovil muž vydávající se za jejího vnuka. Pod záminkou, že potřebuje peníze na koupi nebo opravu svého auta se pachatelům podařilo ve Valašském Meziříčí ve dvou případech uspět a okrást seniorky o nemalé životní úspory. Dále podvodníci využívají vyplacení přeplatků za elektřinu, plyn či vodu. Tady pozor, distribuční firmy tyto přeplatky a nedoplatky řeší formou složenek.
Fint a fíglů podvodníci využívají mnoho. Proto při jakémkoli podezření je možné volat policii na linku 158.
Jsme rádi, že jsme mohli takové besedy realizovat a navázat tímto na besedy, které jsme zde provedli i v loňském roce.
 
 
8. června 2012, nparp. Bc. Vladislav Malcharczik
Odkazy do noveho okna

Beseda 1

Beseda 1 

Detailní náhled

Beseda 2

Beseda 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem