Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Senioři neprokoukli falešného vnuka

Manželský pár přišel o 110.000 korun  

O případu, kdy falešný vnuk vylákal na sedmaosmdesátileté seniorce dvacet tisíc korun, jsme již informovali (22.11. 2010). Z důvěřivé babičky tehdy neznámý podvodník, vydávající se za jejího vnuka, vylákal celkem 20.000 korun. Důchodkyni kontaktoval telefonicky s tím, že potřebuje nutně půjčit finanční hotovost na zakoupení nového vozidla a že si peníze přijde vyzvednout jeho kamarád. Žena v dobré víře peníze připravila a vzorně napočítané je předala neznámému muži, údajnému kamarádovi, který u jejich dveří zazvonil.
 
Případ se stejným scénářem přišel v sobotu (27.11. 2010) na policejní služebnu oznámit sedmasedmdesátiletý muž, který se také stal jednou z dalších obětí „falešného vnuka“. Okradený muž vypověděl, že v úterý dopoledne (16.11. 2010) jeho manželka a posléze i on sám telefonicky hovořil údajně s jejich vnukem, který chtěl koupit nové vozidlo. Finanční hotovost však neměl k dispozici, a proto požádal své prarodiče. Následovalo ještě několik telefonátů, kdy podvodník částku několikrát zvýšil, až na konečnou výši 110.000 korun. Důvěřiví senioři neváhali a požadovanou částku připravili. Nemalou finanční hotovost si přišel přímo k bytu důchodců v Labské Kotlině v krajském městě vyzvednout údajný kamarád vnuka, který po přepočítání peněz pěšky odešel do centra města. Až po několika dnech přišli manželský pár navštívit skuteční příbuzní a při dotazu na půjčku peněz vyšlo najevo, že se senioři stali obětí podvodníků.
Policisté v případu zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody od jednoho roku do pěti let.
 
Na Hradecku se nejedná o ojedinělý případ, a proto policisté upozorňují starší spoluobčany, aby nevydávali telefonicky smluvenou finanční hotovost jim neznámým osobám.
 
Související dokumenty. Důchodce přišel o 235 tisíc
                                     Falešný vnuk okradl důchodkyni
 
por. Marta Trávníčková
30. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem