Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Senioři jsou terčem všude

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky v úterý hostila setkání expertů na problematiku kriminality páchané na seniorech.  

Konferenci zahájil první náměstek policejního prezidenta plk. Mgr. Martin Vondrášek. O své zkušenosti s dokumentací a řešením této problematiky se podělilo několik delegací zahraničních policejních sborů, pracovníků v sociálních službách a zástupci Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky.

Trestná činnost páchaná na seniorech je velkým problémem nejen v Česku, ale také na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Německu. Zástupci těchto zemí si na konferenci předali své zkušenosti a zároveň navázali osobní kontakty, které pomohou v dalším vyšetřování jednotlivých případů.

Mezinárodní spolupráce je nezbytná, protože velkou část pachatelů tvoří podle zjištění všech zainteresovaných síť romských rodin, které se pohybují po území Evropy a okrádají seniory. Při okrádání seniorů používají stejné legendy. Nejrozšířenějším způsobem vniknutí do domova seniora je vydávání se za pracovníka služeb. Vydávají se za zástupce energetických firem, opraváře spotřebičů, či prodejce „atraktivního“ zboží. Velmi častým způsobem je také telefonický kontakt oběti a vydávání se za vnuka, který potřebuje finanční prostředky. V České republice bylo v loňském roce na seniorech spácháno 7 411 trestných činů. Pod legendou bylo okradeno 1 150 mužů a žen a celková škoda přesáhla 36 milionů korun.

Důležitost této problematiky si uvědomuje také Ministerstvo vnitra, které je tvůrcem 18 – měsíčního projektu „Mezioborové vzdělávání ke zvýšení bezpečnosti seniorů“, který byl zahájen v květnu loňského roku a je financován z evropských peněz, konkrétně v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. V rámci projektu proběhla nejen tato mezinárodní konference, ale zároveň probíhají školení policistů, strážníků, soudců a státních zástupců a pracovníků státní správy.

Ochrana seniorů je jednou z priorit Policie ČR a přímo této problematice se věnuje více než dvě stě kriminalistů na území celého státu. Případy seniorů jsou tak ihned v hledáčku zkušených kriminalistů, kteří se snaží zajistit co nejvíce důkazů, které ve výsledku vedou k dopadení pachatelů. Jejich práci ztěžuje vysoká profesionalita na straně pachatelů. Nejde jen o jejich verbální zdatnost, kdy dokáží vzbudit důvěru a ze seniorů vylákat finanční hotovost, ale také o schopnost se maskovat a používat různé pomůcky, které znesnadňují jejich identifikaci. Další překážkou je skutečnost, že poškození díky svému věku nejsou často schopni poskytnout konkrétní popis pachatelů.

Důležitou součástí policejní práce je také preventivní činnost, která se nezaměřuje jen na různé letákové kampaně, ale zejména na kontakt se seniory a jejich informování o rizicích tohoto druhu trestné činnosti.

22. dubna 2015
kpt. David Schön
tiskový mluvčí, Policejní prezidium
Odkazy do noveho okna

sněmovna1

sněmovna1 

Detailní náhled

sněmovna2

sněmovna2 

Detailní náhled

sněmovna3

sněmovna3 

Detailní náhled

sněmovna4

sněmovna4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem