Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Senioři, časté oběti zlodějů

Důležité informace, rady, pomoc 

Senioři
Vzhledem ke stále se opakujícím případům zejména majetkové trestné činnosti, kdy oběťmi se stávají naši nejstarší spoluobčané, Policie České republiky v Trutnově upozorňuje všechny občany na některé důležité informace, týkající se této problematiky.
Apelujeme tímto především na starší spoluobčany, u nichž je míra důvěřivosti větší, aby byli obezřetní v jednání s cizími lidmi a při podezření jakéhokoliv nezákonného nebo podezřelého jednání věc nahlásili ihned na policii. Pachatelé této trestné činnosti zneužívají především jejich samoty, vstřícnosti a maximální ochoty s nimi komunikovat. (více na: "SENIOŘI, braňte se PODVODŮM!")
__________________________________________________________________________

Případy na Trutnovsku z poslední doby:

1. Trutnovští policisté šetří krádež věcí z bytu. V úterý 25. 5. 2010 v odpoledních hodinách dvě neznámé ženy oslovily dvaaosmdesátiletou seniorku na ulici. Pod záminkou zapůjčení psacích potřeb společně s poškozenou ženou došly a vnutily se až do bytu v ulici Papírenská v Trutnově. Jedna ze zlodějek využila nepozornosti majitelky a z uzamčeného sekretáře odcizila zlaté šperky. Ženy byly ve věku 30 až 40 let a na sobě měly světlé bundy. Stařence byla způsobena škoda ve výši 22 tisíc korun. V případě dopadení pachatelek jim hrozí trest odnětí svobody až dva roky za mřížemi. Policie žádá případné svědky, kteří tyto ženy v inkriminovanou dobu viděli a mohli by poskytnout bližší informace, nechť tuto skutečnost neprodleně ohlásí na bezplatnou linku 158.

2. V úterý 8. 6. 2010 oznámila na linku 158 sedmasedmdesátiletá žena, že v dopoledních hodinách u dveří jejího domku v obci Bernartice zazvonily tři neznámé ženy a nabízely jí ke koupi potahy na postel. Toto poškozená odmítla a začala zavírat dveře. V tomto okamžiku se ženy opřely do zavírajících se dveří a násilím se pokoušely dostat do chodby domu. V tomto případě se stařenka útoku ubránila a neznámé pachatelky z místa činu utekly. Napadená paní měla obrovské štěstí, že nebyla okradena ani zraněna. Trutnovští policisté uvedený případ zadokumentovali jako podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody, za který pachatelkám hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

3. Vrchlabští policisté šetří případ krádeže finanční hotovosti, ke kterému došlo ve čtvrtek 24. 6. 2010 v odpoledních hodinách ve Vrchlabí. Obětí majetkového trestného činu se stala sedmašedesátiletá žena, která uvěřila dvěma neznámým mužům, kteří ji nabídli, že jí nabrousí nože. Největší chybou bylo, že je důvěřivá paní vpustila do svého bytu v domě s pečovatelskou službou. Zloději seniorce odcizili papírovou obálku s finanční hotovostí 25 tisíc korun. Pachatelům hrozí za přečin krádež dvouletý trest odnětí svobody. Policie České republiky znovu apeluje na všechny občany, aby si nevpouštěli cizí osoby do svých domovů. Důvodů, jak se vloudit do obydlí jsou desítky a většinou se jedná o velmi promyšlené a připravené situace, kterým člověk snadno uvěří.

Právní rozměr
V souvislosti s touto trestnou činností páchanou na důchodcích přichází v úvahu dle trestního zákoníku naplnění znaků skutkových podstat přečinů krádež a podvod. V případě, že senioři pozvou pachatele dobrovolně do svého bytu či domu, nelze aplikovat přečin porušování domovní svobody. Přichází zde rovněž v úvahu násilná trestná činnost, kterou zastupuje zločin loupež a vzhledem k zdravotnímu stavu našich seniorů při použití fyzického násilí může být použit i přečin ublížení na zdraví či omezování osobní svobody.

 
Scénář zlodějů:
• zpravidla jsou dva, jeden upoutá pozornost a druhý krade
• vyhledávají staré, osaměle žijící občany
• jsou to pro ně vždy cizí lidé
• vydávají se za pracovníky různých institucí, nebo tvrdí že dobře znají jejich blízké
• vetřou se do domu či bytu pod záminkou: odpočtu elektrické energie,  plynu,  vody, údajné výhry či  dědického řízení, domovního prodeje,  koupě věcí,  jejich údajné tísně
• používají trik s rozměněním bankovky, většinou 5000 nebo 2000 korun
• přitom zjistí, kde mají celoživotní úspory, které ukradnou !
• pozor na lákavé zprávy o zvýšení důchodu, vrácení přeplatku nebo výhře
• často žádají podepsat různé smlouvy nebo dokumenty (pojištění, televize, rozhlas)

Jak se bránit možnému okradení:
• nedávat se do hovoru s cizími lidmi, kteří by jednali podle tohoto scénáře
• nepouštět je do domu, či do bytu
• požádat o pomoc sousedy, nebo rodinu
• ihned volat Policii na linku 158, 156, 112
Dobré je si poznamenat registrační značku vozidla !!

Bezpečnostní zásady:
• zabezpečit dům (kukátko, řetízek)
• sousedská výpomoc, dobré vztahy
• při každém podezření volat policii
• neotvírat neznámým osobám
• ve výtahu nejezdit s cizími lidmi
• nechlubit se šperky, cennostmi (fotodokumentace-identifikace)
• návštěva zástupců úřadů, institucí, řemeslníků po vzájemné dohodě
• požádat o předložení služební průkaz nebo jiného dokladu - zavolat na úřad
• instituce většinou domlouvají návštěvu svých pracovníků telefonicky předem


čtěte také:
Z řemeslníka se vyklubal podvodník (22. 6. 2010, zpravodajství PČR Jičín)
DŮVĚŘIVÍ SENIOŘI SE I NA TRUTNOVSKU STÁVAJÍ SNADNOU KOŘISTÍ ZLODĚJŮ (17. 6. 2010, www.trutnovinky.cz)
Trutnov - Policie vyzývá seniory, aby byli obezřetní v kontaktu z cizími lidmi. Mnozí z nich jsou totiž různí zloději a podvodníci, kteří využívají důvěřivosti, samoty a vstřícnosti starších lidí a okrádají je. „Tyto případy se stále opakují i v okrese Trutnov a oběťmi jsou zejména naši nejstarší spoluobčané,“ potvrdil policejní mluvčí Jiří Prouza...

_________________________________________________________________________________________________________________________:
por. Bc. Jiří Prouza
25. 6. 2010/aktualizováno 28. 6. 2010

vytisknout  e-mailem