Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Senioři, braňte se podvodům!

Důvěřivost se mnohdy skutečně nevyplácí! 

 

Trestná činnost páchaná na seniorech není pro policii okrajovou záležitostí.

O tom, že senioři nepřestávají být snadným terčem podvodníků a zlodějů, není pochyb. S touto trestnou činností se velmi často setkávají rovněž policisté ve východních Čechách. O tom, kdo a jakým způsobem se takového jednání dopouští a jak se proti těmto podvodníkům nejúčinněji bránit, uvádí na následujících řádcích vrchní komisař kpt. Bc. Vladimír FLÍDR ze služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství Policie ČR v Hradci Králové.

Z policejních statistik vyplývá, že převážnou část současné kriminality představuje majetková trestná činnost. Do té spadá i trestná činnost páchaná na seniorech. Přesto je zřejmé, že mezi nejsledovanější případy ze strany veřejnosti patří násilné trestné činy, které vnímá jako nejvíce ohrožující.  Není tajemstvím, že při páchání násilných trestných činů výrazně roste agresivita pachatelů, že stále větší množství této trestné činnosti je pácháno organizovanými, kvalitně materiálně vybavenými a policejních postupů znalými skupinami pachatelů, mnohdy i se zahraniční účastí. Z tohoto pohledu se pak trestná činnost páchaná na seniorech jeví zdánlivě jako okrajová. Při bližším zkoumání tomu tak ale není.

Prvním důvodem je četnost. V rámci teritoria Východočeského krajského ředitelství Hradec Králové (9 okresů) bylo v roce 2008 spácháno cca 130 těchto případů a od počátku roku letošního pak cca 80 případů. Podle druhu záminky a podle situace se buďto jedná o podvod, kdy pachatelé pod různými smyšlenými legendami vylákají od seniorů peníze, např. něco slíbí, vyberou určitý poplatek a mnohdy vystaví i falešné potvrzení nebo fakturu. Dále se jedná o krádež, kdy po odvedení pozornosti dochází v bytě poškozeného k odcizení peněz. Místo uložení svých financí v drtivé většině ukážou sami poškození, aniž by to tušili. Dochází i k loupežím, kdy pachatelé při krádeži využijí své fyzické a početní převahy, poškozeného spoutají apod. Dalším důvodem je skutečnost, že si vybírají jako oběť osoby vyššího věku – seniory. Předpokládají, že takováto osoba má mnohdy omezenou tělesnou pohyblivost, zhoršené smyslové vnímání, horší paměť, zhoršenou orientaci v prostoru a čase, je důvěřivá a dá na první dojem. Tyto případy v souvislosti s tím, že starší lidé bývají mnohdy připraveni o celoživotní úspory, jsou dle mého názoru vysoce společensky nebezpečné. Z předchozích řádků vyplývá také skutečnost, že objasňování této kriminality je velice obtížné. Poškození vzhledem k svému věku si mnohdy nepamatují skutečnosti, které by mohly vést k objasnění případu. Pro policisty jsou běžné situace, kdy poškození nejsou schopni poskytnout ani základní popis pachatelů nebo je v případě dopadení poznat. Starší lidé také daleko intenzivněji pociťují obavy z pomsty ze strany dopadených pachatelů. Dalším alarmujícím faktem je skutečnost, že tuto trestnou činnost páchají téměř výhradně organizované skupiny z celého území ČR i ze zahraničí. Členové těchto skupin mají mezi sebou navzájem rozdělené úkoly. Někteří provedou navázání kontaktu, další vstoupí do bytu, odvádí pozornost a umožní ostatním pachatelům provedení např. krádeže. Jiní jsou připraveni v motorovém vozidle mimo vizuální kontakt atd. Většinou tyto osoby vypadají velmi slušně, důvěryhodně, disponují drahými auty apod. Také určitá část této trestné činnost je latentní, kdy poškození, kteří byli podvedeni nebo okradeni, se v mnoha případech stydí a s policií ani s příbuznými v tomto směru nekomunikují.

Přes velkou obtížnost objasňování této kriminality Policie ČR v minulých letech zaznamenala několik významných úspěchů. Např. v roce 2006 byla dopadena po delším sledování organizovaná skupina pachatelů, které bylo na celém území ČR, tedy i na území východočeského regionu, prokázáno 70 případů s celkovou škodou přes 7.000.000 Kč. Jednalo se o osoby z ČR, Slovenska, Polska a USA. Hlavní organizátor řídil tuto trestnou činnost z území Polské republiky a spočívala v tom, že po telefonu kontaktoval starší ženu, představil se jako vnuk nebo synovec poškozené, a pod záminkou nákupu vozidla od ní žádal finanční hotovost (v jednom případě až 750.000 Kč). Následně opětovně kontaktoval poškozenou s tím, že za sebe pro dohodnutou částku posílá jinou osobu, zpravidla určil heslo při předání peněz apod. Po zásahu české policie proti této skupině bylo zjišťováno, že uvedená trestná činnost byla páchána touto skupinou nebo jejími odnožemi na území Polska, Slovenska, Rakouska, Německa a Belgie. Policie těchto států při následném vyšetřování využívala zkušenosti a postupy české policie.

Přesto, že v poslední době jsou senioři Policií ČR i různými médii před touto činností varováni, je velmi překvapivé, jak často k ní nadále dochází. Cílem tohoto článku je nejen na tuto kriminalitu upozornit, ale také zdůraznit, že této trestné činnosti (oproti jiné) je většinou možné úspěšně zabránit. Někdy skutečně stačí mít oči otevřené. Nebýt příliš důvěřivý, dostupnými prostředky si informace sdělené cizími osobami ihned ověřovat, nebo dodržovat základní pravidlo, tedy nikoho cizího do bytu v žádném případě nepouštět. Také je na místě při prvním podezření ihned bez obav informovat policii. V několika případech se po včasném oznámení podařilo pachatele zadržet. 
 
Na závěr ještě několik způsobů podvodného jednání, na které si je třeba dát pozor: jedná se o doručení údajného přeplatku za elektřinu nebo plyn; vyplacení nějaké výhry, sociálního příspěvku nebo odškodnění za válečné nasazení; prodej různého druhu zboží (hrnce, deky, elektrospotřebiče apod.) za výhodné ceny; vydávání se za zdravotnický personál, policisty, příbuzné nebo různé řemeslníky; zprostředkování činnosti pro další rodinné příslušníky, např. oprava vozidla pro syna, vnuka apod.; nákup peří; předstírání nevolnosti, těhotenství, potřeby WC; vydávání se za oběti dopravní nehody, podávání zprávy o příbuzných v nemocnici; přislíbení provedení různých prací, např. výměna oken, oprava střechy apod. Konkrétně se např. policisté ve východočeském regionu setkávají s případy, kdy pachatelé na ulici osloví starší osobu s dotazem, kde se nachází nemocnice. Při dalším rozhovoru uvádějí, že v nemocnici se léčí někdo blízký z jejich strany, který měl dopravní nehodu s kamionem. Dále požádají seniora, zda by si nemohl nastoupit do jejich vozidla a ukázat jim cestu k nemocnici. Během jízdy pachatelé při rozhovoru s osobou navazují kontakt, snaží se o získání důvěry a vyptávají se na místo jejich bydliště s tím, že ji ochotně domů odvezou jako poděkování za pomoc při lokalizaci nemocničního zařízení. Ve většině případů při jízdě pak telefonují svým mobilním telefonem a předstírají hovor s odtahovou službou nebo s ošetřujícím lékařem z nemocnice, kde se má nacházet ve vážném stavu jejich příbuzný, známý či kamarád, který bude nucen podstoupit operaci a tato se bude muset zaplatit penězi na hotovosti. Pachatelé také tvrdí, že u sebe mají pouze peníze zahraniční měny (dolary, eura) a tyto v časové tísni nemohou směnit za české peníze. Dále dochází k situaci, že senior pod vlivem nepravdivých a zcela smyšlených informací pozve pachatele do svého bydliště, kde si následně vyžádají od seniorů půjčku a jako záruku na místě ponechávají různé taštičky, peněženky, krabičky, ve kterých mají být uloženy dolary, eura nebo důležité dokumenty. V některých případech tito podvodníci využívají nepozornosti poškozených a na místě jim peníze zcizují.

Osobně přeji všem seniorům, aby se nikdy s tímto zavrženíhodným jednáním nesetkali. A pokud se s ním setkají, aby byli ostražití a v případě nouze neváhali požádat o pomoc policii, např. na známé  lince 158.


informuje: kpt. Bc. Vladimír Flídr
vrchní komisař SKPV KŘP Hradec Králové
__________________________________________________________________________________________________________________________ 
Více na zpravodajství Policie ČR:
Krádež šperků z bytů zlodějky mluvily německy (3. 8. 2009, Náchodsko)
Důvěřivost seniorů nezná mezí (3. 8. 2009, Hradecko)
Podvodnice v domě (22. 7. 2009, Náchodsko)
Jedna psala vzkaz, druhá kradla (29. 7. 2009, Náchodsko)
Krádež peněz (30. 7. 2009, Jičínsko)
Důvěřivost se nevyplácí (17. 7. 2009, Jičínsko)
Senioři-pozor! Ne každý má dobré úmysly (prosinec 2008, Trutnovsko)

čtěte také:
Podvodnice se zaměřují na seniory a okrádají
 (8. 8. 2009, Rychnovský deník)
Náchodsko /VIDEO - OSOBNÍ ZKUŠENOST S PODVODNICEMI/ -  Neustále se opakující trestnou činností se staly podvody na seniorech. Z řad nejrůznějších nepoctivců a podvodníků se po jejich odhalení a předání spravedlnosti rekrutují stále další hyeny, které se nestydí okrádat důvěřivé starší lidi.
Podvodnice v Hradci shánějí údaje o vodě a nabízejí i deky (5. 8. 2009, Hradecký deník)
Hradec Králové -  O osm set tisíc korun už letos na Hradecku připravili podvodníci důvěřivé důchodce. Jen za poslední dny přibyly dva takřka ukázkové případy
Okradl osmdesátníka o sto tisíc korun (16. 7. 2009, Hradecký deník)
Hradec Králové - O sto tisíc korun přišel 86letý důchodce, který si do svého bytu pustil podvodníka
Další falešní energetici okradli důchodce (10. 4. 2009, Hradecký deník)
Hradecko - Zloději i vandalové v posledních dnech na Hradecku opět „úřadovali“.

prevence:
Beseda mezi seniory v Podůlšanech - fotogalerie zde
(březen 2009)
U seniorů v České Třebové (červenec 2009)
Přednáška na téma: Nebezpečný věk - fotogalerie zde (červen 2009)
Beseda se seniory na Jičínsku (duben 2009)
Mezi seniory do Lanškrouna (duben 2009)
Senioři - rady a informace 
Senioři a prevence
Nejste nám lhostejní – seniorům klid a bezpečí - východočeský projekt
více na
: Akce a projekty
 
por. Mgr. Lenka Burýšková
24. 8. 2009

vytisknout  e-mailem