Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Senioři a podvodníci, volá vnouček a potřebuje peníze

Jihočeský kraj - Kriminalisté šetří dva další případy, kde se podvodníci vydávají za vnoučata a chtějí po důvěřivých seniorech peníze. 

Mluvme se svými seniory, jinak s nimi budou hovořit podvodníci. Případy, kdy se snaží podvodníci i po telefonu navázat se seniorem hovor a vylákat z něho peníze, například pod legendou vnoučka, který potřebuje půjčit, se stále opakují. Navštěvujme proto své seniory a varujme je před možnými podvodníky. Nemusí jen telefonovat, mohou zazvonit u bytu či branky.

Minulý týden řešili policisté v Jihočeském kraji dva podobné případy. Ve středu zavolal seniorovi z Tábora na pevnou linku muž, který se představil jako jeho vnuk Jiří. Svého „jako dědu“ pak začal přesvědčovat, že kupuje v realitní kanceláři byt a chybí mu částka 100 000 korun. Pokud jí „děda“ má, tak by si jí hned přijel k němu domů vyzvednout.  Senior naštěstí již nijak do telefonu nereagoval a tak ještě mazaný vnouček přislíbil, že se ozve druhý den. Samozřejmě se jednalo o pokus ze seniora vylákat peníze. Jako pokus trestného činu podvodu vše prověřují policisté a kriminalisté.

Druhý případ se odehrál ve čtvrtek v Prachaticích. Seniorku také po telefonu oslovil „jako vnouček“ a chtěl půjčit 40 000 korun. Seniorka však byla ve střehu a oznámila vše policistům.

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

3. července 2017

vytisknout  e-mailem