Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Seniorce hrozí za podvod osmiletý trest

ZLÍNSKO: Sama si zapsala astronomickou částku do vkladní knížky.  

V lednu letošního roku obdrželi kriminalisté oznámení od jednoho z bankovních ústavů o pokusu o podvod. Devětašedesátiletá žena se dostavila na pobočku ve Zlíně, kde se pokusila vybrat ze své vkladní knížky 760 tisíc korun. Bankovní úřednice na první pohled poznala, že částka na vkladní knížce je dopsaná na osobním psacím stroji a ověřila si, že zůstatek na ní činí pouze jeden tisíc korun. Peníze ženě nevyplatila a případ oznámila policii.

Zlínští kriminalisté začali s jeho rozplétáním. Zjistili, že devětašedesátiletá žena ze Zlína si několik let půjčovala od své dvaadevadesátileté sousedky malé finanční částky ve výši 100 – 200 korun na pokrytí běžných denních nákladů. Žije totiž se svou dcerou a vnukem, z nichž ani jeden nepracuje a nepřispívají tak na chod domácnosti. Sousedka si každou zapůjčenou částku zapisovala několik let do kalendáře a na jednotlivé lístky, které po celou dobu schovávala. Na podzim loňského roku se o půjčkách své babičky dozvěděl její dvaačtyřicetiletý vnuk. Spočítáním všech položek zjistil, že celková dlužná částka dosáhla astronomické výše, 620 tisíc korun. Šel tedy za dlužnicí, která s nesplacenou sumou souhlasila a slíbila, že dluh uhradí z peněz na vlastní vkladní knížce. Vydali se tedy spolu do banky, kde ovšem finanční operace neproběhla podle jejich představ.

Policisté při domovní prohlídce zajistili psací stroj i vkladní knížku devětašedesátileté ženy. Ta nejdřív zapírala, ale po krátké chvíli se k celému činu přiznala. Odborným kriminalistickým zkoumáním bylo potvrzeno, že se jedná o psací stroj, na němž si žena sama dopsala potřebnou částku. V pátek předali kriminalisté státnímu zástupci návrh na podání obžaloby proti ženě obviněné ze spáchání zločinu podvod, za který jí hrozí až osmiletý trest odnětí svobody, protože svým činem mohla spáchat značnou škodu.

Vkladní knížka Haniková 1.jpg 

 14. července 2015, nprap. Monika Kozumplíková
 

vytisknout  e-mailem