Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Senior se oklamat nenechal

ŽĎÁRSKO: Pachatel se z muže pokusil vylákat peníze 

Velkomeziříčtí policisté prověřují případ, ve kterém se dosud neznámý pachatel pokusil ze seniora vylákat finanční hotovost sto tisíc korun. Senior však prokázal velkou duchapřítomnost a podvodníkem se nedal oklamat. Informace si ověřil a podařilo se mu tak uchránit své peníze a zabránit tomu, aby se stal další obětí trestné činnosti, při které pachatelé záměrně oslovují seniory.

K případu došlo na začátku dubna v jedné z obcí nedaleko Velkého Meziříčí. Pachatel telefonicky kontaktoval devětaosmdesátiletého muže na jeho pevnou linku, přičemž se vydával za jeho vnuka. V rámci opakovaných hovorů mu sdělil, že se nachází u notáře a požadoval po něm finanční hotovost sto tisíc korun. Pachatel muži uvedl, že má peníze nachystat do igelitového sáčku a že si pro ně do místa seniorova bydliště přijde nějaká další osoba. Devětaosmdesátiletý muž však duchapřítomně zareagoval a zavolal svému vnukovi, který mu řekl, že se jedná o podvod a peníze ať nikomu nepředává. Ke schůzce tak vůbec nedošlo. Policisté vše zadokumentovali, případ prověřují a po pachateli pátrají.

V souvislosti s tímto případem policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina na veřejnost apelují, aby byli zejména starší osoby obezřetnější při komunikaci s cizími lidmi. V telefonu se jim může jakákoliv cizí osoba představit jako rodinný příslušník a seniora tak oklamat. Pachatelé této trestné činnosti záměrně využívají osoby seniorského věku a spoléhají na to, že starší lidé finanční úspory ukládají ve svých domácnostech a svým blízkým ochotně pomůžou. Tito pachatelé jsou komunikativní, velice výřeční a přesvědčiví. Bývají velmi dobře připravení a o člověku, kterého chtějí takovým způsobem podvést, si předem zjistí maximum informací. Pachatelé jsou zdatní manipulátoři a člověka na druhém konci telefonu dokážou přesvědčit o tom, že se opravdu jedná o jeho příbuzného. Důležitým faktorem je v těchto případech komunikace mezi generacemi příbuzných a neustálé zdůrazňování základních pravidel jak si počínat, když se s takovými lidmi setkáme.

Dalším důležitým pravidlem by mělo být nebát se při prvním podezření v takových případech, nebo v případech že se do bytu nebo rodinného domku chce pod nějakou záminkou vloudit cizí osoba, ihned informovat policii na lince tísňového volání – 158.

por. Mgr. Stanislava Miláčková, komisař

12. dubna 2018

vytisknout  e-mailem