Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Seminář „Vzdělávání v oblasti interkulturních kompetencí a menšinových specifik“

29. 11. 2022 

Dne 29.listopadu 2022 v rámci projektu PDP1 „Prevence kriminality nejen v SVM „proběhla plánovaná aktivita  - seminář „„Nové migrační způsoby a jejich strategie ze zemí Blízkého východu“který byl realizován v ZSMV Spiritka na Praze 6.

Projekt vychází z úkolu č. 63 Akčního plánu prevence kriminality na léta 2016 – 2020, Zajišťovat vzdělávání v oblasti prevence kriminality se zaměřením na preventivní působení v sociálně vyloučených lokalitách a lokalitách sociálním vyloučením ohrožených; vychází ze Strategie pro práci Policie ČR ve vztahu k menšinám.

Citlivou otázku představuje kontakt příslušníků bezpečnostního sboru s příslušníky jiných národnostních kultur. Práva národnostních kultur jsou dnes chápána jako integrální součást lidských práv. Jelikož některé menšinové komunity jsou považovány za zvlášť zranitelné skupiny, je na místě věnovat znalosti menšinových práv a menšinových specifik patřičnou pozornost.

Semináře se účastnilo 53 posluchačů především z řad Policie ČR. Účastníci byli seznámeni s tématy migrace a jejími novými trendy prostřednictvím studijních programů vysokých škol, vše v návaznosti na zkušenosti z praxe přednášejícího. Dále tento hovořil o uplatnění těchto „studentů“ v České republice a jejich možné další migrace po Evropě.  Zúčastnil se i kolega ze Slovenska (Prezidium policajného sboru Bratislava).

Kapacita semináře 65 osob nebyla zcela naplněna z důvodu kapacity přednáškového sálu. Tyto semináře budou i nadále pokračovat, vzhledem k velikému zájmu o toto téma je možné i jeho rozšíření o další oblasti.

ENGLISH VERSION

plk. Mgr. Ivana Ježková, MBA, publicistka projektu

vytisknout  e-mailem