Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Seminář pro seniory v libereckém Koloseu

LIBEREC - Nejen o bezpečnosti v silničním provozu , ale i o bezpečí na ulici, v prostředcích MHD a o bezpečí v místě jejich domova si povídali na semináři policisté se seniory. 

Krajská rada seniorů Libereckého kraje připravila ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Libereckého kraje pro seniory seminář "Senior v silničním provozu".

2Seminář se uskutečnil ve středu 29. listopadu 2017 v prostorách malého sálu libereckého Kolosea. Hlavním tématem byla bezpečnost seniorů v silničním provozu, ale nechyběly ani otázky bezpečnosti seniorů na ulici, v dopravních hromadných prostředcích, ale i v bezpečí jejich domova. 

Během dvouhodinového semináře se mohli senioři dozvědět od kpt. Ing. Jana Friesera z odboru silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje novinky ze zákona č. 361/2000 Sb. zákona o silničním provozu - např. rychlost jízdy – silnice pro motorová vozidla, dálnice, výklad pojmu chodec, řízení vozidla –  na kterém je nečistota, námraza, sníh, led, zadržení osvědčení o registraci vozidla, senioři jako cyklisté – jízdní pruh pro cyklisty, cyklistická zóna, povinná výbava, povinnosti chodců, užívání osobního přepravníku - vozítka Segway, železniční přejezdy, zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel, pravidelné lékařské prohllídky apod.

Velká pozornost byla věnována viditelnosti chodců a cyklistů – § 53 zákona o silničním provozu - povinnost mít mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením,  na sobě prvky z retroreflexního materiálu

Zmíněna byla i statistika dopravních nehod – usmrcené osoby dle věku , usmrcení chodce dle denní doby, následky nehod zaviněných řidiči motorových vozidel dle praxe.

Druhá část byla věnována podvodům páchaným na seniorech. Posluchači semináře byli komisařkou oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Libereckého kraje seznámeni s nejčastějšími současnými triky podvodníků, kdy podvodníci volí nyní nové taktiky než podomních prodejů a útočí na seniory po telefonech. Vydávají se za vnuky, syny, zeťe apod. Odnést si mohli informace, jak se v takových případech zachovat, aby se nestali obětí těchto bezcitných podvodníků, kteří je mnohdy připraví o jejich celoživotní úspory.8

Senioři si ze semináře odnesli jistě mnoho užitečných informací a rad a také obdrželi reflexní tašky, reflexní pásky a publikace "Senior v dopravě", které pro seminář poskytl BESIP pro Liberecký kraj. 

Celý projekt byl podpořen fondem zdraví a prevence Statutárního města Liberec. 
 

30.11.2017
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem