Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Seminář „Mezioborové vzdělávání za účelem zvýšení bezpečnosti seniorů“

8. 2. 2024 

Dne 8. února 2024 v rámci Norských fondů, PDP1 „Zvýšení policejní kompetence v prevenci a boji proti kriminalitě, posílení komunikačních dovedností s veřejností a povědomí o lidských právech„ proběhla plánovaná aktivita Mezioborové vzdělávání za účelem zvýšení bezpečnosti seniorů" seminářkterý byl realizován v konferenční místnosti MV.

Cílem semináře byla problematika domácího násilí a obětí trestných činů z pohledu trestního zákoníku, zákona o obětech trestných činů, zákona o Policii ČR a občanského zákoníku, spolupráce policie a Intervenčních center a možnosti krátkodobé ochrany.

Seminář byl věnován syndromu EAN u seniorů, kteří mohou být obětí násilí jak domácího, tedy týrání osoby žijící ve společném obydlí, tak v zařízení různého typu, tedy týrání osoby svěřené do péče.

Syndrom EAN znamená týrání, zneužívání a špatné zacházení se seniory (tzv. elder abuse and neglect), je jednorázové nebo opakované, záměrné nebo i nezáměrné jednání nebo nejednání vůči člověku vyššího věku, typicky ve vztahu odůvodněně očekávatelné důvěry, v jehož důsledku došlo k nemalé, přímé či nepřímé škodě či újmě fyzické, psychické, sociální, nebo materiální, případně k jejich kombinaci. Dopadem ohrožení majetku, zdraví, života, svobody nebo lidské důstojnosti je kromě samotné újmy také vznik či prohloubení situační, dočasné nebo celkové zranitelnosti člověka. Toto jednání nebo nejednání může, ale nemusí naplňovat svojí intenzitou podstatu trestného činu, a jeho původci mohou být jak jednotlivci, tak instituce nebo systém.

Semináře se zúčastnili pracovníci MV, policisté ÚSKPV, ŘSPP i krajských ředitelství a pracovníci Intervenčních center.

ENGLISH VERSION

plk. Mgr. Ivana Ježková, MBA   publicistka projektu

Odkazy do noveho okna

8. 2. 2024

8. 2. 2024 

Detailní náhled

8. 2. 2024

8. 2. 2024 

Detailní náhled

8. 2. 2024

8. 2. 2024 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem