Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Sebevraždy

Jihočeský kraj - Policisté musí často řešit případy dobrovolného odchodu ze světa. 

Jihočeští policisté vyšetřují časté případy sebevražd.
 
Sebevražda (latinsky suicidium, z sui = se, sebe a caedere = zabít, respektive caedium = zabití; řecky autocheiria) je akt vědomého a úmyslného ukončení vlastního života. Člověk, který tento čin provede, se nazývá sebevrah. Sebevražda je v ČR nejčastější příčinou nepřirozeného úmrtí[.
V období let 2005–2009 bylo v Česku zaznamenáno 8028 sebevražd (pro srovnání v tomto období zemřelo 7015 osob při dopravní nehodě), což tvoří 1,48 % celkového počtu úmrtí a 23,3 % úmrtí vnějšími příčinami. Mnohem častěji (80 % případů) sebevraždu páchají muži. Podle odborníků je tento poměr způsoben zejména tím, že muži jsou v této činnosti důslednější. Pokud se k takovému kroku rozhodnou, čin skutečně vykonají. Volí přitom střelnou zbraň nebo oběšení, kde je šance na záchranu velmi malá. Ženy oproti tomu přistupují spíše k předávkování léky a lékařům se daří je zachránit. Většinou se jedná o sebevraždy demonstrativní, podle statistik ženy takové pokusy dělají 4× častěji než muži. Nejčastěji k tomuto činu přistupují lidé mezi 45 a 50 lety, nejčastějším způsobem je oběšení.

 
Podle výzkumů je 30-90% sebevražd spojeno s psychickými poruchami, typicky s depresemi, závislostí na alkoholu, schizofrenií a poruchami osobnosti (nejvíce s emočně nestabilní a antisociální).
 
Počet sebevražd se dlouhodobě snižuje a očekává se, že tento trend bude dále pokračovat. To je způsobeno také kvalitnějšími antidepresivy a kvalitnější psychiatrickou péčí. Významné nárůsty počtu sebevražd jsou svázány s obdobím zásadních změn, ať již se jedná o třicátá léta 20. století (ekonomická krize, začátek 2. světové války) nebo přelom 60. a 70. let 20. století (normalizace).
Zvláštní pozornost si zaslouží sebevraždy dětí. V období 2001–2005 bylo zaznamenáno 35 případů (věková skupina do 14 let). U dětí se jedná o impulzivní zkratkovité jednání. K takovému činu pak stačí třeba špatná známka na vysvědčení a strach z reakce rodičů. Častým důvodem je také nešťastná láska.

O důvodech a příčinách sebevražd psal již Emil Durheim a Tomáš Garrigue Masaryk. Tito sociologové se do důsledku zabývali druhy sebevražd.

V Jihočeském kraji bylo v roce 2009 zjištěno a objasněno 92 dokonaných sebevražd, z toho nejvíce jich bylo v 1/4 a 4/4 roku ( nejvíce v březnu 22 případů).
Dle jednotlivých kriterií
  • Motiv sebevraždy – nejčastěji psychické a existenční problémy
  • Dle pohlaví - 76 mužů a 16 žen
  • Nejčastěji věk od 50 – 60 let
  • Nejčastější způsoby   / oběšení, udušení, uškrcení, skokem z výšky a lehnutím si pod pohybující se vozidlo
Od počátku roku do 1. 8. 2010 bylo v Jihočeském kraji zjištěno a objasněno 52 dokonaných sebevražd, z toho bylo nejvíce v 1/4 roku (nejvíce v lednu 10 případů).
Dle jednotlivých kriterií
  • Motiv sebevraždy – nejčastěji psychické a rodinné problémy
  • Dle pohlaví – 47 mužů a 5 žen
  • Nejčastěji věk od 50 – 60 let
  • Nejčastější způsoby / oběšení, udušení, uškrcení, zastřelením a otravou plynem
 
Sebevražda je stále aktuálním společenským jevem a to nejen v České republice, kdy poměrně vysoký výskyt sebevražedného jednání osob, který může mít negativní vliv na celou společnost. V poslední době dochází ke zvyšování pozornosti na problematiku sebevražd, obzvláště u regionálních médií, kdy jsou prezentovány způsoby a pohnutky jednotlivých sociálních skupin, z kterých tento čin vzešel. Jihočeský kraj nikterak nevybočuje z republikového průměru.
 
Z výsledků dosavadních analýz, kdy jsou republikově sledována a evidována, je ve většině případech šlo o reakci na zdánlivě bezvýchodnou situaci, způsobenou nemocí, doprovázenou osamocením a ztrátou kontaktů s okolím. Na tyto osoby také působí nejenom jejich psychický stav, ale i vnější prostředí, počasí.
 
Nebuďte lhostejní ke svým blízkým, u nichž by se tento jev mohl vyskytnout, podejte jim pomocnou ruku, buďte jim nablízku v jejich těžkých chvílích. Právě začíná období, kdy s ubývajícím slunečním svitem a kratším pohybem venku, mohou nastat pocity zmaru a marnosti. Dobrý psycholog jistě dokáže pomoci.
 
nprap. Milan Bajcura, pisjc@mvcr.cz
8. listopadu 2010
 
 
 
                                             
                                                              
 

vytisknout  e-mailem