Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Sebevraha zastavil až policejní taser

ČESKOLIPSKO - Policisté zachránili život 24letému muži. 

V sobotu kolem 18.15 vyslalo integrované operační středisko Krajského ředitelství policie Libereckého kraje  policisty pořádkové služby do ulice Svatopluka Čecha v České Lípě, kde před tamní ubytovnou silně opilý 24letý muž vyhrožoval sebevraždou.  Na místo v tu dobu  vyrazili i zdravotníci zdravotnické záchranné služby.

Sebevrah se v době příjezdu policistů a zdravotníků venku před ubytovacím zařízením potácel a bylo na první pohled vidět, že si už ublížil. Svědčily o tom krvácející řezné rány na obou jeho  rukou.  Byl silně rozrušený a vykřikoval, že se podřeže, jestli se k němu někdo přiblíží. Přitom si neustále přikládal žiletku na krk. Policisté se ho snažili přesvědčit o tom, že by se měl nechal ošetřit, ale on si nechtěl nechat pomoci. Vzhledem k tomu, že vyjednávání s ním nikam nevedlo a jeho nervozita v průběhu času  jenom narůstala, vyžádala si situace od policistů rychlý zásah.

Kdyby si vystresovaný muž vážně poranil krční tepnu, mohl by okamžitě zemřít, a to  i navzdory tomu, že byli na místě zdravotníci. Policisté proto využili jeho chvilkové nepozornosti a použili k jeho záchraně jediný dostupný prostředek, který měli po ruce, a tím byl služební taser. Ten za normálních okolností používají jen proti agresivním a ozbrojeným pachatelům trestné činnosti, nicméně v tomto zvláštním  případě bylo třeba zpacifikovat muže , který byl  nebezpečný sám sobě.

Potom, co ho taser zasáhl a dočasně ochromil, ho nejprve ošetřili zdravotníci zdravotnické záchranné služby. Policisté následně asistovali při jeho převozu na chirurgickou ambulanci českolipské nemocnice.   V souvislosti se zákrokem spojeným s použitím taseru mu žádné zranění nevzniklo.

Policisté na Českolipsku taser využili při zákroku proti pachatelům trestných činů  za celý loňský rok jen pětkrát. Taser patří podle zákona o Policii ČR mezi takzvané donucovací prostředky s dočasně zneschopňujícími účinky. V sobotu ho poprvé využili při záchraně člověka, proti kterému zákrok s taserem směřoval, což je pro ně poněkud  kuriózní zkušenost.

12. 6. 2018
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem