Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Sebevrah v garážích hypermarketu dnes zaměstnal policisty

ČESKOLIPSKO - Muž, který vyhrožoval sebevraždou, měl u sebe plynovou pistoli a nůž. 

Dnes kolem 17.15 přijalo operační středisko krajského ředitelství policie v Liberci prostřednictvím tísňové linky 158 hovor, v průběhu kterého volající žena vyjádřila obavu o život svého bývalého 43letého přítele, který má bydliště v České Lípě a nepřímo si jí svěřil s tím, že chce spáchat sebevraždu. Policisté následně zahájili všechna opatření k jeho vypátrání včetně prověrky místa jeho bydliště, kde se nenacházel. Domnělý sebevrah se se svou bývalou přítelkyní ještě telefonicky spojil a sdělil jí, že má u sebe zbraň a později hovořil dokonce o dvou zbraních.

Kolem 17.50 pak operační středisko přijalo oznámení o střelbě v podzemních garážích obchodního centra Hypernova ve Šluknovské ulici v České Lípě. Ze všech dalších zjištěných okolností bylo zřejmé, že se tu s největší pravděpodobností zdržuje pohřešovaný 43letý muž, o kterého se jeho bývalá přítelkyně obávala. Tato domněnka se brzy potvrdila. Na místo okamžitě vyjelo několik hlídek včetně prvosledové hlídky vybavené speciální výbrojí a výstrojí. Operační důstojník si také vyžádal asistenci Ústecké zásahové jednotky. Muž na místě odmítal s policisty komunikovat a na jejich výzvy nereagoval. Do jednání s ním proto vstoupil policejní vyjednavač. Ten na sobě nesměl mít uniformu. Ještě před příjezdem policistů se sebevrah uzavřel v jednom z bloků garáží a  dělila ho od nich uzamčená brána. Celkově působil velmi nevyrovnaně a nevypočitatelně. V průběhu rozhovoru s vyjednavačem si chvílemi přikládal zbraň k hlavě. Opustit tento prostor odmítal a všechny výzvy policistů ignoroval.

Zbraň kolem 19.15 vydal až policejnímu vyjednavači. V té chvíli se ale rozeběhl ke svému motocyklu značky SUZUKI 800, který měl již po nějakou dobu nastartovaný. Před tím opakovaně hrozil policistům tím, že s ním rozrazí bránu a odjede. Protože  existovalo důvodné podezření, že u motocyklu může mít ukrytou druhou zraň, o které mluvil se svou expřítelkyní a nebo, že může ujet a ohrozit tak bezpečnost dalších osob, přistoupili policisté k jeho zadržení.

Použili přitom donucovací prostředky hmaty a chvaty. Muž při zadržení utrpěl spíše lehčí povrchové poranění , se kterým byl ošetřen. Pro jeho nedobrý psychický stav si ho převzal do péče lékař. Ten u něj důvody k hospitalizaci neshledal a muž se nyní nachází v policejní cele. Právní kvalifikaci jeho jednání jsme zatím neurčili. V garážích jsme zajistili pět vystřelených nábojů z plynové pistole, ale zatím nevíme, za jakých okolností byly tyto náboje vystřeleny. To vše je nyní předmětem dalšího vyšetřování, které je zatím velmi čerstvé. Poté, co jsme muže zadrželi, jsme provedli důkladné ohledání garáží a druhou zbraň jsme tu nenalezli.

29. 5. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem