Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Se „Zebrou“ se malí školáci na Karlově seznamovali i letos

BENEŠOVSKO – O tom, jak se bezpečně chovat v silničním provozu, si za žáky prvních a druhých tříd Základní školy Karlov v Benešově přišla popovídat policejní preventistka a koordinátor BESIP pro Středočeský kraj. 

Pro většinu malých posluchačů nebyl pojem „Zebra“ ničím novým. Věděli, že jde o přechod pro chodce a k čemu slouží. Společně se zástupci policie a BESIP si tedy zopakovali pravidla správného přecházení, pravidla chůze po chodníku, po silnici, anebo například při pohybu mezi obcemi. Seznámili se také se správnými zásadami jízdy na kole, koloběžce, či kolečkových bruslích. Dozvěděli se, do kolika let je zákonná povinnost použít cyklistickou přilbu, jaké jsou vhodné další ochranné prostředky a co je třeba udělat k tomu, aby byli v silničním provozu co nejlépe vidět. Zopakovali si také, jak se ve vozidle správně a bezpečně připoutat, kdy je třeba být ještě v dětské autosedačce a kdy už ne, jakým způsobem nejlépe vystupovat z vozidla, jak se chovat po vystoupení z autobusu a celou řadu dalších, pro ně velmi užitečných informací. Děti se o tuto problematiku živě zajímaly, pokládaly spoustu dotazů a podělily se i o vlastní zkušenosti z dopravy. Za to, že byly tak pozorné, dostaly drobné dárky, jako například reflexní pásky, omalovánky, rozvrhy hodin, ale především úkolníčky s logem „Zebry“.

Preventivní projekt „Zebra se za tebe nerozhlédne“ patří k dlouhodobým projektům, které už před lety iniciovalo Policejní prezídium ČR. Od roku 2007, vždy jeden týden před letními prázdninami a jeden týden na začátku školy dohlížejí policisté po celé republice v blízkosti vytipovaných přechodů pro chodce na žáky mířící do školních lavic. Dbají na to, aby děti vozovku přecházely bezpečně a osvojily si tak správné návyky při pohybu v silničním provozu. Více informací o projektu zde: http://www.policie.cz/clanek/zebra-se-za-tebe-nerozhledne-262841.aspx

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
15. září 2017

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem