Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Schizofrenik vyhrožoval smrtí pracovníkům psychiatrické léčebny

Policisté si zažádali o vypracování znaleckého posudku z odvětví psychiatrie. 

Kriminalisté z pražské Palmovky včera zahájili trestní stíhání šestatřicetiletého pacienta z psychiatrické léčebny, kterého vyšetřovatel obvinil z trestného činu nebezpečné vyhrožování. Detektivové totiž zjistili, že obviněný od srpna loňského roku opakovaně telefonicky vyhrožoval fyzickou likvidací pracovníkům psychiatrické léčebny v Bohnicích. Muž sice neustále měnil SIM karty, během vyšetřování případu však policisté zjistili, že se stejnými telefonními přístroji se obdobného jednání dopouštěl i v sousedním Středočeském kraji. Tam zase vyhrožoval pracovníkovi telefonní společnosti.
 
V jednom z posledních případů předložil 22. března pracovnici přepážky na poště na Praze 3 odcizený občanský průkaz a požadoval vydání zásilek. Poštovní úřednice je ovšem odmítla vydat s tím, že doklad byl nevěrohodný a muž tak odešel pryč. Po chvilce na poštu zavolal a pracovnici vyhrožoval smrtí.
 
V pondělí 22. dubna se podařilo kriminalistům ve spolupráci středočeskými kriminalisty podezřelého mužedopadnout. Jeho záznamy v policejních evidencích jsou navíc pestré. V minulosti ho policisté řešili pro trestné činy krádež, podvod, šíření poplašné zprávy nebo zpronevěra. Pětkrát už vykonal trest odnětí svobody a třikrát ho soud podmínečně odsoudil. Za trestný čin nebezpečné vyhrožování mu hrozí až roční vězení a jeho trestní stíhání se povede na svobodě. Policisté už zažádali znalce o vypracování posudku z oboru zdravotnictví a odvětví psychiatrie, od kterého se pak bude odvíjet další postup ve vyšetřování případu.
 
Během výslechu policisté zjistili, že muž se několikrát v minulosti léčil ze závislostí na návykových látkách (pervitin) a trpí schizofrenií. K důvodu jeho vyhrožování při výslechu uvedl, že byl rozhořčený z terapií v léčebně a rozhodl se to dát tímto způsobem najevo. Pod vlivem návykových látek se dokonce cítí jako nepřemožitelný.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 3. 5. 2013
Odkazy do noveho okna

Obviněný muž

Obviněný muž 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem