Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Šaty za dva miliony

Místo získání tři sta devadesáti korun za obnošené šaty přišel o více než dva miliony korun. Trochu vysoká daň za neopatrnost na internetovém bazaru nemyslíte? 

O nebezpečí spojeném s vyplňováním údajů k platební kartě na internetovém bazaru se přesvědčil jeden prodávající z Prahy 1. V pondělí ráno, po zveřejnění inzerátu, ve kterém prodával šaty za necelých čtyři sta korun, se mu ozvala přes komunikační aplikaci žena, která projevila o nabízené šaty zájem. Po výměně několika zpráv zaslala odkaz, po jehož rozkliknutí se objevilo potvrzení přijetí smluvené částky a jméno kupující. Poškozený částku potvrdil a v odkazu pokračoval dál. Na další obrazovce si mohl vybrat z několika bankovních portálů, kde si vybral svou banku a dále vyplnil údaje ke své platební kartě včetně CVV kódu, doby platnosti atd. Poté už čekal pouze na to, kdy mu přijdou peníze za šaty.

Po několika hodinách se rozhodl příchozí platbu zkontrolovat přes mobilní aplikaci. Přihlášení do internetového bankovnictví se mu nezdařilo, a tak kontaktoval svého  bankéře, se kterým platební kartu ihned zablokoval a vydal se problém řešit do banky. Tam zjistil, že jeho karta byla zneužita podvodníkem a během několika málo minut z jeho účtu odešlo přes dvacet plateb v celkové výši přesahující dva miliony korun.

Takových případů jsou za uplynulé měsíce desítky a přitom by se tomuto problému dalo jednoduše zabránit. Nikdy nezadávejte své údaje k platební kartě v případě, že něco prodáváte. K příjmu peněz stačí pouze zaslat číslo účtu!!! Podvodníci v dnešní době dokáží dokonale napodobit stránky bankovních institucí, i přepravních společností a vy svou neopatrností přijdete o své úspory během několika málo minut.

nprap. Richard Hrdina – 11. srpna 2022

vytisknout  e-mailem