Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Samopaly a loupež

Jihočeský kraj - Kriminalisté zadrželi dva muže, kteří se v letošním březnu dopustili loupežného přepadení se samopalem v ruce. (Hl. schránka 974 221 116) 

Jihočeští kriminalisté odvedli neuvěřitelný kus práce a včerejším dnem objasnili po několikaměsíčním náročném vyšetřování zločin dvou nebezpečných pachatelů. Dva muže z Českých Budějovic (29 a 36 let) obvinili, respektive zahájili proti nim trestní stíhání pro podezření ze závažného zločinu spáchaného formou spolupachatelství a to ozbrojené loupeže (podle § 173 odst. 1, odst. 2 písm. c) tr. zákoníku. Při zadržení, kriminalisté provedli domovní prohlídky, zajistili rychlá a luxusní vozidla pachatelů a také nalezli a zajistili několik střelných zbraní, konkrétně samopaly se stovkami nábojů. U jednoho z pachatelů kriminalisté nalezli a zajistili několik set tisíc korun z loupeže.

LP PPL

Pachatele viní z toho, že v prvních dnech měsíce března letošního roku vstoupili v kombinézách a maskovaní černými kuklami do budovy jedné ze zasilatelských společností v Českých Budějovicích. Zaměstnancům pohrozili namířeným samopalem vz. 58 a s výzvou: „přepadení, lehněte si na zem a dejte peníze“ začali loupit. Z trezoru a ze stolu pokladní si pak odnesli minimálně dva miliony korun. Pachatelé pak podle podrobného šetření kriminalistů nasedli do připraveného vozu značky VW Golf variant bílé barvy a z místa ujeli. Kriminalisté po několika hodinách vypátrali popsané vozidlo odstavené a shořelé za Českými Budějovicemi u obce Hrdějovice.
Vyšetřování se rozjelo naplno a kriminalisté zjistili, že vozidlo, které bylo použito k loupeži, pravděpodobně jeden z pachatelů odcizil v Rakousku. Prověřování této stopy postupně kriminalisty přivedlo k mladšímu z dvojice lupičů. Na místě ohořelého vraku vozidla pak kriminalistický technik, při několikahodinové práci, nalezl stopy, které posléze vedly ke zjištění totožnosti druhého pachatele. Kriminalisté pak dvojici mužů sledovali a v minulých dnech zadržel jednoho z nich. Druhému z lupičů sdělili obvinění ve výkonu vazby, kde se ocitl pro svoji další trestnou činnost, samozřejmě sledován kriminalisty. V těchto hodinách jsou již oba nebezpeční pachatelé za mřížemi ve věznici. S ohledem na kriminální minulost obou mužů se zcela jistě nejedná o žádné andílky.

LP PPL

Kriminalisté budou také zjišťovat úmysly pachatelů s ohledem na jejich ne zcela obvyklé a i pro kriminalisty překvapivé vyzbrojení. Zadržením pachatelů kriminalisté pravděpodobně také předešli možným dalším zločinům.

 

 


Jihočeští kriminalisté tak objasnili jednu z nejzávažnějších letošních loupeží. V e své práci však nijak neustávají. Stále totiž stojí před objasněním listopadové loupeže z roku 2009, kdy neznámý muž v klobouku odnesl z pobočky Raiffeisenbank na náměstí v Českých Budějovicích, částku několika milionů korun. Po tomto pachateli kriminalisté nadále pátrají, z dostupných záběrů bezpečnostních kamer kriminalisté sestavili velmi zdařilý identikit pachatele a opětovně žádají veřejnost o pomoc. Jakékoliv informace k totožnosti muže na fotografii či na portrétu volejte na linku 158, nebo přímo kriminalistům zašlete textovou zprávu na tel. 722470210. Stále také platí bankovním domem vypsaná odměna 500 000 korun za informace vedoucí k dopadení pachatele.

LP Rajka

 

mjr. Mgr. Jiří Matzner

26.  listopadu 2010

 

vytisknout  e-mailem